Blog

„Ugye nekem is lehet kutyám/macskám/akváriumom/tengerimalacom?”

Együtt a házi kedvencekkel

Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy az állatok segítenek a tanulásban, a szociális kapcsolatok kialakításában, a konfliktusok megoldásában, fejlesztik a kognitív készségeket – a megismerést, az információfeldolgozást, a gondolkodást…javítják a gyerekek egészségét, és jót tesznek a családi kötelékeknek is.

Az első háziállat befogadása minden család életében komoly eseménynek számít. Nagyon fontos, hogy a kicsiknek minél előbb megtanítsuk, hogyan kell az állatokkal bánni, erre pedig a saját házikedvenc gondozása a legjobb mód. 

Melyik kisállat miért lehet jó választás?

 • kutya – az egyik legelterjedtebb háziállat hazánkban. Nem véletlen, hogy az ember legjobb (állat)barátjává vált az évszázadok során: az érzelmi és a társas támogatás mellett jelenlétük biztonságérzetünket is növeli.

Egy kutya kiválasztása nagy körültekintést igényel, hiszen nem mindegyik jön ki jól a gyerekekkel, így például meglepő módon a dalmata, a chihuahua, a pitbull, a rottweiler, az akita. A labrador- és aranyretrieverek, a boxerek, a beaglek, a foxik gyerekbarát kutyák hírében állnak.

Kutyatartás fontolgatásánál ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kölyökkutya nevelése kemény munkát, rengeteg következetességet, napi gyakorlást igényel.

 • macska – kevés olyan gyerek van, aki, ha meglát egy aranyos kismacskát, ne szeretné azonnal hazavinni. Bár a cicákat kicsit egyszerűbb gondozni, mint a kutyákat, attól még nem igényelnek kevesebb törődést: figyelni kell a megfelelő etetésre, az alomtakarításra, a gyakori játékra. A kutyákkal ellentétben a macskákat nem kell fürdetni, anatómiai felépítésük és “beépített” tisztálkodó eszközeik mindenféle tisztítási funkciót jól támogatnak, a macska tisztálkodása már-már a tudományos tökéletesség határait súrolja.
 • rágcsálók – a hörcsög, a tengerimalac, a degu (ők csapatban élnek, egyedül tartani őket tilos) kiválóan alkalmas háziállatok kisgyerekek mellé, hiszen puhák, szórakoztatóak, és a tartásuk is viszonylag könnyű. Ha lakóhelyüket rendszeresen tisztán tartjuk – így szagtalanok, friss ételt és vizet adunk nekik, más törődést már szinte nem is igényelnek.
 • madarak – gyakori kedvenc családoknál a hullámos papagáj, aki kifejezetten társaságkedvelő, vicces állat, ugyanakkor nagy odafigyelést, sok gondoskodást – és ami ennél fontosabb, hozzáértést igényel. Nem szerencsés együtt hagyni a madarat a gyermekkel, mert nagyon könnyen kárt tehetnek egymásban: a gyermekünk esetleg egy erősebb szorítással, a madár pedig a csőrével és a karmaival. A papagájok kifejezetten érzékenyek a stresszhatásokra. Fontos azzal is számolnunk, hogy ezek a “házi” szárnyasok is terjeszthetik a papagájkórt, ami tüdőgyulladást okozhat, így ha nem akarunk megválni kis kedvencünktől a gyerek mellett, próbáljuk külön helyiségben tartani a madarat.
 • hüllők – nagyon érdekes, népszerű házikedvenc a teknős. Két fajtájuk van: a vízi és a szárazföldi teknős.  Utóbbiak igényesebb fajták, több pénzt kell rájuk költeni, emellett a helyigényük is jelentősebb vízi társaiknál. Legalább 4-6 négyzetméternyi szabad területet kell nekik. Emellett a táplálékra is igényesebbek és nagyobb mennyiségben van rá szükségük, mint vízben élő társaiknak. Ezzel szemben a vízi teknősök számára jóval kisebb hely kell. A táplálékot tekintve sem olyan válogatósak, mint nagyobb, szárazföldi társaik. Ezek a páncélos kis állatkák nem zajonganak és kevés probléma van velük.
 • halak – tökéletes kezdés lehet a gyermekek számára a kisállattartás rögös, mégis örömökkel teli útján, hisz gyakran nem igényelnek sok gondozást, viszont az akvárium felállítása és karbantartása sokkal nagyobb projekt lehet, mint azt sokan előre látják. 

Egyszerre csak 2-3 halat szabad új akváriumba tenni. Várj egy hetet, teszteld a vízminőséget – és ha jó a vízminőség, adhatsz hozzá még néhány halat. Az első 4-6 hét alatt fokozatosan lehet halat vásárolni az új akváriumhoz…aztán gyermekünk csodálattal tapad majd mindig az akvárium üvegfalához.

Kívánjuk, hogy a háziállattartás sokszor kalandos útján az egész család életre szóló élményeket és tapasztalatot szerezzen!

2 megyjegyzés erről: “„Ugye nekem is lehet kutyám/macskám/akváriumom/tengerimalacom?”

 1. Wenn ein Rezession sickert oder vielleicht
  die Wirtschaft kämpfen in ein Ansatz oder anderen Personen Allgemeinen neigen dazu, kürzen die Dinge sie ihr Geld ausgeben und auf die Art,
  wie sehr sie Commit.

 2. Nevertheless, as it pertains right down seriously to it the
  complex experts usually are appropriate, most of the period, plus they don’t perhaps need to consider what’s happening while in the realworld.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük