Blog

Segítség, Apa lettem!

Apává válni ugyanolyan szép és felelősségteljes feladat, mint anyának lenni.

Akönyvpiac és az internet telített a kismamáknak szóló könyvekkel, oldalakkal, írásokkal viszont apáknak szóló kiadványokkal ritkán találkozhatunk.

A szakemberek, orvosok, védőnők is túlnyomórészt a leendő anyával és a babával foglalkoznak, általában a férfiakat senki sem készíti fel arra, mi vár rájuk, mi és hogyan segíthet nekik abban, hogy megtalálják a helyüket új szerepükben.

Apa-szerep

Nagyon sokan – férfiak és nők is – úgy gondolják, hogy a várandósság, szülés, és a csecsemő gondozásának, kezdeti időszakában az apa szerepe másodlagos az anyáéhoz képest.

Azt tudjuk, hogy egy apa nem helyettesítheti az anyát és az anyai szerepeket, ám az apa szerepe

gyermeke egészséges fejlődésében már a várandósság idején is meghatározóan fontos és szinte egyenrangú az anyai szereppel.

Az apák nem várandósok – abban az értelemben, ahogy az anyák, de a gyermek várása a legtöbb apában is komoly lelki vagy akár testi változásokat is előidézhet: ilyen például az anyához hasonló súlygyarapodás, derék és hátfájás, fejfájás, vagy más egyéb panaszok, amelyek a várandósság idején jelentkeznek, és a baba megszületésével nyomtalanul eltűnnek.

Az „apai változások” olyan gyakoriak, hogy külön elnevezést is kaptak. A várandósság alatt megjelenő változásokat ún. couvade (ejtsd: kuvád) tüneteknek nevezzük. Tehát azt mondhatjuk, hogy a közhiedelemmel ellentétben a várandósság az apákban is komoly változásokat okozhat.

A férfiak érzelmei

A gyermeket váró és kisgyermekes apáknál is nagyon sokféle érzelem jelenhet meg. Az öröm és büszkeség érzése mellett előbukkanhatnak negatív érzelmek is; a jövővel, a változásokkal, a gyermek egészségével kapcsolatos aggodalmak.

Az apák számára is rendkívül fontos ebben az időszakban, hogy lehetőségük legyen erről beszélni, érzéseiket, aggodalmaikat megosztani.

Apa a szülésnél

Napjainkban egyre több pár dönt amellett, hogy az apák elkísérik a szülő nőket a szülőszobára. Az együtt szüléssel kapcsolatos beszámolók vegyes érzelmekről tanúskodnak. Igazán akkor válhat összetartó erővé, ha az adott pár kapcsolatába „illeszkedik”, ha a döntést belső meggyőződésből hozta meg mindkét fél. 

A gyermekhez való kötődést nem az határozza meg, hogy az apa jelen volt-e ténylegesen a szülőszobán, sokkal inkább a születő gyermekkel kapcsolatos hozzáállása, érzései.

Amennyiben az együtt szülés mellett döntenek, fontos, hogy még a szülés előtt merjék egymással megosztani vágyaikat, félelmeiket, és azt, hogy

mit vár(-hat)nak egymástól majd a szülőszobán.

A „tejfakasztó buli” haszna

Az apák támogatásának egyik példája a hagyományos népi kultúrából származó, „újszülött köszöntő” vagy „tejfakasztó” ünnepség, amikor az újdonsült apával, barátok és férfi családtagok koccintanak az újszülött egészségére. 

Fontos elfogadni és támogatni a nőknek is ezeket vagy az ehhez hasonló összejöveteleket, mert sokat segítenek az apák érzelmi felkészülésében.

Mit tud az újszülött?

Első ránézésre úgy tűnhet, nem sokat, ám a látszat csal…

Az újszülött kisbaba felismeri nem csak anyja, de apja hangját is, amennyiben a várandósság alatt az apa jelen volt az anya környezetében. A felismerésen túl előnybe részesíti az apa hangját idegen férfiak hangjával szemben. Csak kevesen tudják, hogy a kisbabák, már a megszületést követő percekben képesek arra, hogy utánozzák mások arckifejezését.

Az apáknak meghatározó élmény lehet kipróbálni, gyermekük hogyan követi az apa arckifejezéseit. Éber, nyugalmi állapotban a kisbabával szemben lehet próbálkozni néhány kifejező arcmozdulattal: száj nyitással-csukással, esetleg nyelvöltögetéssel. Fontos, hogy a mozdulatot lassan, többször elismételve végezzük, és hagyjunk időt a babának az utánzásra. A kisbabák nem csak utánzásra, de kezdeményezésre is képesek. A síráson túl már mosolyukkal, arckifejezéseikkel is kommunikálnak környezetükkel.

Az apa igyekezzen maximálisan kivenni a részét a gyermekgondozási teendőkből. Ugyanakkor óvva intünk minden párt attól, hogy úgy gondolja, attól lesz valaki jó apa, ha az anyához hasonlóan gondoskodik közös gyermekükről. 

Az apai gondoskodásnak és szeretetnek nagyon sok más formája létezik. Ha az apa például időben felismeri, hogy az anyának mikor van szüksége egy kis pihenésre, és a megfelelő pillanatban átveszi a síró gyermeket tőle, többet segíthet, mint egy-egy pelenkázás átvállalásával.

Nőből anya, férfiból apa: mi történik a párkapcsolattal? 

A szülés után, bármennyire is a kisbaba van figyelmünk középpontjában, fektessünk

különös figyelmet az egymás iránti gyengédségre. Néha az apák azt érzik, hogy az anya és baba közötti szoros kapcsolaton kívül rekedtek, magányosnak, elhagyatottnak érzik magukat. Az intim testi közelség, összebújás mind az apa, mind az anya önértékelésére támogatóan hat.

Fontos, hogy türelmesek legyünk egymással és saját magunkkal is, mert egy gyerek érkezése mindenkinek megváltoztatja az érzékenységét, életét!

2 megyjegyzés erről: “Segítség, Apa lettem!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük