Rólunk

“Mikor megszületik egy várva várt gyermek,
az élet dolgai új értelmet nyernek.” /Elizabeth Stone/

Fenntartók

Gurin Zsófia Valéria

Bár fiatal felnőttként szakmailag más irányba indultam el, idővel kiderült, hogy nem az az én utam, nem éreztem a magaménak. Az élet aztán úgy hozta, hogy édesapám terveit segítve részt vettem bölcsődénk létrehozásában. Mindig is nagy öröm volt számomra a gyermekek közelsége, így lelkesen vállaltam az intézmény irányítását. Az ehhez szükséges kisgyermeknevelői végzettséget, meglévő szociális menedzser képesítésem mellé idő közben szereztem meg. 2015-2019 voltam a Kikelet Bölcsőde vezetője. Munkám során mindig a gyermekek és szülők igényeit szem előtt tartva szerveztem a bölcsődei életet. Kisfiammal való várandósságom idején adtam át az intézményvezetői helyet Bálint Klárának, aki azóta is csodálatra méltó szakértelemmel és szeretettel igazgatta bölcsődénk mindennapjait. 2021.09.13-tól Farkas Zsuzsanna érkezett intézményvezetői székünkbe, aki minden bizonnyal hozzáértően, szeretettel és empátiával viszi tovább a bölcsőde vezetését a Gyermekek, Szüleik és Dolgozóink örömére, megelégedettségére. 

Édesapánk távozása után húgommal vettük át a bölcsőde működtetését, akivel hosszútávon szeretnénk biztosítani szolgáltatásunk kimagasló minőségét.

Gurin Kamilla

Már egészen kicsi koromban nyilvánvalóvá vált, hogy a kisebbekről való gondoskodás elemi részem. Családom szociális irányultsága csak még erősebbé tette ezt, hiszen szüleim orvosként, orvosi tevékenységük mellett, idősotthont hoztak létre, mely születésemtől kezdve a mindennapjaim része volt. Tanulmányaim során sem volt kérdés, hogy mi felé szeretnék haladni, a szociálpedagógusi pályát választottam. A korábbiakban is igyekeztem segíteni bölcsődénk zavartalan működését és nővérem munkáját. Édesapánk betegsége és elvesztése után pedig nem volt kérdés, hogy folytatjuk, amit elkezdett. Ő mindig az emberekért, a közösségért élt, mi pedig minden erőnkkel szeretnénk felnőni az Ő szellemiségéhez, lelkületéhez. Álmait tovább álmodva, a felmerülő igényekhez és lehetőségekhez alakítva folytatjuk munkáját. Hiszem, hogy ritka manapság az az odaadás és szeretet, ami belengi a Kikelet Bölcsődét, ezért hatalmas büszkeséggel tölt el, hogy nővéremmel szoros együttműködésben, módunkban áll megteremteni ehhez a szükséges körülményeket.

Dolgozóink

 

Farkas Zsuzsanna
Intézményvezető

Farkas Zsuzsanna vagyok, Vértesacsán élek párommal. Gyermekeim felnőttek, 3 unokám iskoláskorú. A középiskola elvégzése óta mindig segítő szakmában dolgoztam, illetve ezen a vonalon fejlesztettem magam. Dolgoztam ápolónőként, részt vettem idős, demens ellátásban, illetve hosszú ideje a gyermekvédelem területén hasznosítom tudásomat. Kisebb, a gyermekvédelmi szakellátásban töltött kitérő után döntöttem úgy, hogy számomra az alapellátás, a bölcsőde az az igazi szerelem. Csecsemő- és kisgyermeknevelő diplomám után a pedagógus szakvizsgát gyakorlatvezető pedagógusként szereztem. Minden tudásomat, tapasztalatomat arra használom, hogy itt, a Kikelet Bölcsődében is támogatni tudjam a gyermekek fejlődését, biztosítani tudjuk kollégáimmal a szülők napközbeni nyugalmát azzal, hogy gyermeküket biztonságos kezekbe helyezik minden reggel.

 

Dávidné Kiss Klára
Kisgyermeknevelő

Dávidné Kiss Klára vagyok, Alcsútdobozon élek családommal. Gyermekkori álmom volt, hogy kisgyermekekkel foglalkozzam. Pályaválasztásomat egykori óvónőim motiválták. Tanulmányaimat Budapesten végeztem, ezt követően állami gondozott gyermekek nevelésével foglalkoztam, majd önkormányzati fenntartású bölcsődében 22 évet töltöttem. 2008-tól az MTA közös fenntartású intézményében folytattam gondozó-nevelő tevékenységem. 2015 óta vagyok lelkes tagja a pátyi Kikelet Bölcsőde csapatának. Célom a csoportomba járó gyermekekkel megismertetni az őket körülvevő világot, melyet élményszerű foglalkozások keretében valósítok meg. A szülők távollétében a nyugodt családias légkör megteremtésére törekszem, mely alapját képezi a gyermekek kiegyensúlyozott testi-lelki fejlődésének. A következő idézettel szeretném zárni gondolataimat:

„Osztani magad, hogy így sokasodjál,
Kicsikhez hajolni, hogy magasodjál,
Hallgatni őket, hogy tudd a világot!
Róluk szólni, ha szólsz a világhoz.”
/Váci Mihály/


Matus Éva
Kisgyermeknevelő

Szlovákiában Párkányban élek, egy boldog család tagjaként, három gyermek édesanyja, és egy 4 éves kisfiú nagymamájaként. Mivel mindig is nagyon közel álltak szívemhez a gyermekek, ezért tanulmányaimat nevelői szakon végeztem.  A sors egy csodálatos kislány megszületése után egy alapítvány vezetéséhez vezetett, ahol sérült gyermekek napközi otthonának kialakítása után beleérezhettem a mindennapi életük világába. Csodálatos helyekre jutottam el, megismerhettem egy más világot is.  De hiányérzetem, hogy segíthessek nem szűnt, így egy ideig Budapesten a József Attila gyermekotthonban megismerkedhettem az ott lakók nem könnyű életével, gondjaikkal, kiszolgáltatottságukkal. Ezután új tanulással bővítettem tudásomat. Kisgyermeknevelőként dolgozom a Pátyi Kikelet bölcsődében ezáltal részese vagyok a kisgyermekek csodálatos lényének fejlődésében. Fontosnak tartom, hogy vidám, derűs, mosolygós, kedves kisugárzással teremtsük meg a szeretetteljes légkört, mely érzelmi biztonságot nyújt a gyermekek számára. A szülőkkel is igyekszem egy bizalommal teli, közvetlen kapcsolatot kialakítani a mindennapokban, hiszen életük legdrágább, legféltettebb kincsét, a gyermeküket bízzák ránk. Úgy gondolom, hogy ebben a csodás környezetben minden lehetőség adott ahhoz, hogy testileg, lelkileg, szellemileg fejlődjenek, hogy egy igazi óvodára kész boldog kisgyermek váljék belőlük és a szülők elégedettek legyenek.

 

Balogh Fruzsina Katalin
Kisgyermeknevelő

Zsámbékon élek közel 2 éve a vőlegényemmel. Saját gyermekem még nincsen, de már kisgyermekként tudtam, hogy másoknak szeretnék segíteni. Így először 2011-ben Babysitter bizonyítványt szereztem, majd 2014-ben pszichológiai asszisztens végzettséget. 2019-ben pedig kisgyermeknevelő-gondozó lettem.  Most jött el annak az ideje, hogy ebben a szép szakmában dolgozzak. Nagyon szeretem a gyerekeket, főleg ezt a korosztályt, mivel nekik még nagyon sok mindent lehet tanítani, ők még igazi kisgyermekek, akik még szívvel-lélekkel csinálnak mindent és a legőszintébbek. Még nem tudják mi az a rosszindulat, bánat, amiket mi felnőttek már igen.

Remélem nagyon sok mindent tudok nekik tanítani, fejleszteni őket; bízom benne, hogy vidám napokat fogunk eltölteni a gyönyörű bölcsinkben és innen tudnak tovább menni az óvodába.

„A gyermek, világra nyitott lény. A simogatásra simogatással, a jó kedvre jó kedvvel, a tevékenységre tevékenységgel felel.” (Mérei Ferenc)

 


Tanka Tiborné
Dajka

54 éves vagyok és közel 20 évet dolgoztam óvodai dajkaként. 2020. novemberében csatlakoztam a Kikelet Bölcsőde tagjai sorába. Annak ellenére, hogy nagyon régóta vesznek körül a gyermekek az irántuk érzett szeretetem és odafigyelésem semmit nem változott. Kezdetektől fogva fontosnak tartom a gyermekek megfelelő fejlődésének elősegítését amellett, hogy számukra ne vesszen el a gyermekkor varázsa sem. Két kis unokám is segít abban, hogy a gyermekek körüli tevékenység ne váljon kizárólag munkává, sokkal inkább hivatásként tekintsek rá.

 

Bölcsődénkről


Intézményünk Budapestről 20 km-re csendes zöldövezetben található. Megközelíthető autóval 2 irányból. Budapest M1/M7 közös szakasza után Biatorbágyon keresztül, illetve Budakeszi felől. Páty tömegközlekedéssel a Széna térről induló és érkező buszokkal.

A bölcsőde 2 szintes, energiatakarékos, környezetbarát, teljes egészében akadálymentesített megoldásokkal került 2015-ben megépítésre. Családbarát intézményként biztosítani szeretnénk a gyermekek számára az életkoruknak, fejlettségüknek, egyéni szükségleteiknek megfelelő érzelmi, értelmi, mozgásfejlődést, biztonságos környezetet, és lehetőséget adni új tapasztalatok gyűjtésére, felfedezésére, más gyermekekkel való kapcsolatteremtésre, örömteli játékra. Alapvető célunk, hogy a hozzánk járó gyerekek vidám hangulatban sokat játszanak. Célunk továbbá, hogy elnyerjük a szülők bizalmát, elégedettségét. Mindehhez egy családias, barátságos, biztonságot nyújtó, szeretetteljes légkört alakítottunk ki, amelyben személyre szóló, differenciált bánásmóddal foglalkozunk a gyerekekkel. Idevárunk minden kedves gyermeket, barátságos, meghitt, családias és igényes természetszerető környezetben, saját játszótérrel, minőségi fejlesztő játékokkal, eszközökkel és tematikus programokkal. Több éves tapasztalattal rendelkező, szakképzett munkatársainkkal szívvel-lélekkel  készülünk nap, mint nap arra, hogy a gyerekek arcára mosolyt varázsoljunk.

Pátyon  a Kikelet magán Bölcsőde nagy előnye a gyermekközpontúság és kis létszámú csoportjaink, ahol minden gyermekre jut elegendő idő és figyelem az egyéni igényekre való tekintettel. Bölcsődénk szeretettel fogad minden gyermeket 10 hónapostól 3,5 éves korig.  Akár fél napra is igénybe vehető gyermekfelügyeletet is vállalunk.

Legyen az Ön gyermeke is a Kikelet Bölcsőde hétköznapjaink részese!

Nevelési alapelvünk

A bölcsődénkben az egyéni gondozási – nevelési igények kielégítése mellett kiemelten fontos a szabadjáték megvalósítása, az ismeretszerzés és tapasztalatszerzés lehetőségeinek kihasználása. Mi ebben hiszünk, erre alapozunk, ezekkel a „módszerekkel” szeretünk!

„ Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, míg tényleg megnövök.

Guggoljon ide mellém, ha nem csak hallani, de érteni akar, hogy közel legyen a szívdobogásunk.” (Birtalan Ferenc)

Kiemelt feladatunknak tekintjük

  • a gyermek fizikai- és érzelmi biztonságának megteremtésével, odaforduló szeretettel, elfogadással, a gyermek kompetenciájának figyelembevételével, tapasztalatszerzési lehetőség biztosításával, viselkedési minták nyújtásával segítjük a harmonikus fejlődést
  • feltétel nélküli szeretet
  • szocializáció alapjainak megteremtése
  • önállóságra nevelés
  • korszerű táplálkozás
  • egészséges életmódra nevelés
  • természet szépségeinek felfedezése, hagyományőrzés
  • szülők, családok segítése tanácsadással
  • a jó színvonalú ellátáshoz a megfelelő személyi, tárgyi feltételek, és a jó munkahelyi légkör

AZ INTÉZMÉNY Létrejöttének RÖVID TÖRTÉNETE

Páty községben 1995. július 25-én megszűnt a bölcsődei ellátás. Az állami finanszírozást az akkori kormány jelentősen csökkentette és emiatt az önkormányzat saját erejéből nem tudta fenntartani az intézményt.

Az Új Széchenyi Terv keretében a 2011-ben megjelent bölcsőde-fejlesztési pályázatra ezért a helyi szükséglet felmérésére alapozva, az Euro-Diaster Nonprofit Kft. illetve ügyvezetője, dr. Gurin Ferenc – aki Páty község háziorvosaként közel 40 éve dolgozik a faluban és a faluért – elkészítette pályázatát, ami 2012. január 9-én beadásra került. A KMOP-4.5.2-11-2012-0031 számú pályázat a 2013-ban januárjában kapott értesítés alapján elnyerte a beruházást 90 %-ban segítő támogatást, mely összege 121,09 millió forintot tett ki.

Megkezdődhetett a “Kikelet Bölcsőde Páty” project megvalósítása. A jogszabályi változások miatt módosítani kellett az eredeti terveket, ami az építési költség jelentős növekedését eredményezte. Elkészült az új terv, amelynek engedélyezéséhez módosítani kellett Páty község Helyi Építési Szabályzatát. A testületi és szakhatósági eljárások, döntések, a számos határidő betartása után az építési engedély 2013. december 23.-án született meg. Az újraszámolt költségvetés alapján az Euro-Diaster Nonprofit Kft-nek a beruházás befejezéséhez a korábban tervezett 15-20 millió forint helyett 75-80 millió forintot kellett biztosítani. Az építkezés elindításához szükség volt arra, hogy a közbeszerzési eljárásban a jelentkezők közül kiválasztott Pallai Bau Egyéni Cég, vezetője Pallai Péter Úr irányításával, vállalta az induláshoz szükséges anyagi fedezetet. A kivitelező, őszinte szívügyének tekintette a beruházást, és mindent megtett a siker érdekében.

2014. június 10.-én került sor a kiviteli szerződés aláírására, és június 13.-án megkezdődött az alapozás. A gondviselés segítségével az építkezés befejeződött 2014. december 18.-ára, az épület műszaki átadása megkezdődhetett. A “Kikelet Bölcsőde” 2015. március 04.-én megkapta a jogerős használatbavételi engedélyt. Az építési költség megnövekedett összegének kifizetésére, továbbá a bölcsőde berendezésére, környezetének kialakítására szükséges forrás előteremtésére számos bankkal folytattunk tárgyalást, de a Nonprofit szóra se 2.5-%-os növekedési hitelt, sem drágább hitelt nem kívántak adni. 2015. április végén végül az Oberbank Magyarország nyújtotta hitelből kezdhettük meg a berendezések megrendelését, a parképítést, a játszótér kialakítását.

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal engedélyét 28 fő fogadására kaptuk meg, így az intézmény az önkormányzati fenntartású bölcsődékhez hasonló feltételekkel tudja fogadni a gyermekeket.

Reménykedünk abban, hogy a beruházással gazdagodik községünk intézményhálózata, s noha Páty még nem város, azért a bölcsőde hiányát képező űrt nem baj, ha betölti valaki.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Páty, 2015 július 15.

dr. Gurin Ferenc 
ügyvezető


HIVATALOS DOKUMENTUMOK

SZAKMAI PROGRAM

TANUSÍTVÁNY

MŰKÖDÉSI ENGEDÉLY

Diaster 22 Kft. Határozat PMKH

Adatvédelmi és Adatbiztonsági Szabályzat