Blog

„Mondja meg nekem az igazat: létezik a Mikulás?”

1897-ben egy Virginia nevű nyolcéves kislány, levelet írt az egyik New York-i újságnak. Azt kérte, mondják meg neki őszintén: létezik-e a Mikulás? Az egyik újságíró hölgy komolyan vette a kérdést.

Részleta válaszából: „Jaj, milyen kopár is volna a világunk, ha nem volna Mikulás! Oly kopár lenne, mintha többé nem lennének Virginiák. Akkor nem volna többé gyermeki hit, nem volna költészet, nem volnának álmok, melyek elviselhetőbbé teszik a létet. Nem volna több örömünk. Csak maradnának a sivár érzetek és a látvány. A csodálatos fény, mellyel a gyermekkor betölti a világot, kihunyna örökre.” Nem véletlen, hogy ezután hosszú éveken át minden karácsonykor közreadták az újságíró szavait.

De kicsoda a Mikulás? Miben rejlik az ereje? Szükségünk van-e rá egyáltalán?

Szent Miklós legendája

Miklós püspök a mai Törökország területén, Patara kikötővárosában született 280 körül. Jószívűsége és kegyessége miatt már életében Noel Baba-nak (Ajándék Apa) nevezték. Vagyonát a szegények között osztogatta szét, és egy fennmaradt történet szerint hozományt adott három lánynak, nehogy elszegényedett apjuk -kétségbeesésében- rabszolgának adja el őket. Egy zacskó aranyat csempészett be az ablakon át előbb a legidősebbnek, majd a középsőnek. Legközelebb azonban zárva találta az ablakokat, így kénytelen volt felmászni a tetőre, és a kéményen át dobta le a pénzt – éppen a harmadik lány tűzhely fölé akasztott, száradó harisnyájába.

A 16. századtól kezdve szépen lassan leáldozott a csillaga, csak Hollandiában maradt meg a Szent Miklós-ünnep, amelyet holland telepesek vittek át 1773-ban a mai New Yorkba. Itt vált újból népszerűvé a jóságos öregapó legendája.

1822-ben Clement Clarke Moore vallásügyi miniszter verset is írt róla három kislányának, és ez a költemény napjainkig meghatározza a vidám, pocakos, jóságos, természetfeletti hatalommal megáldott öregúr alakját, aki rénszarvasok vontatta szánján röpköd házról házra, hogy a kéményen át betuszkolva magát, elvigye a gyerekeknek szánt ajándékait. Fehér prémmel szegélyezett, piros kabátos, hosszú fehér szakállas külsejét pedig 1881-ben nyerte el Thomas Nast grafikustól a Harper’s Weekly hasábjain.

Szent Miklós legendája a különböző népeknél más-más változatban élt tovább. Neve hol Mikulás, hol Heiliger Nikolaus vagy Santa Claus, másutt Télapó, Karácsony Apó.

Nálunk december 6-ára virradó éjjel teljesíti a gyerekek kívánságait, Amerikában karácsonyeste érkezik, az oroszoknál meg Fagy Apó (Gyed Moroz) a jóságos Hópelyhecskével (Sznyegurocska) Szilveszter napján hozza el a fenyőfát és az ajándékokat.

„Halló, itt a Mikulás beszél!”

Szent Miklósból modernkori mítosz lett.

1955-ben egy amerikai újság megjelentetett egy áruházi reklámot, amelyben megadták “Santa Claus telefonszámát”. Ez nem volt más, mint az áruház információs vonala. Sajnos – egy nyomdai hiba folytán – a telefonszám tévesen jelent meg: az amerikai hadsereg szupertitkos Kontinentális Légvédelmi Parancsnokságának száma volt, amit csak az ország elnöke és a légierő parancsnoka ismert.

Harry Shoup kapitány meglepődött, amikor december elején megcsörrent a telefon. Azt vélte, biztosan kitört a III. világháború, és a szovjetek rakétákat küldtek az Egyesült Államokra. Az elnök helyett azonban egy vékony hang szólalt meg, aki a Mikulással akart beszélni, és felolvasta a kívánságlistáját. A kapitány miután megnyugodott, hogy nem egy KGB-ügynök szórakozik vele, fogadta a kisfiú hívását, s este még sok gyermekét is.

Mivel a katonaság nem akarta a titkos programját leleplezni, éveken át kénytelen volt karácsony táján telefonos Mikulás-szolgálatot tartani. 

Hinni jó!

A Mikulásban való hit jót tesz a gyerekek morális fejlődésének, a jó és a rossz közötti különbségtételre neveli őket. Lelkének szüksége van a csodára, arra, hogy létezzen a Mikulás, karácsonykor csöngessenek angyalkák, húsvétkor pedig tojásokat rejtsen el a kertben a nyuszi.

Az igazi Mikulásnak nem túl sok köze van a plázákban és utcákon édességet osztogató „kollégáihoz”. Higgyünk csak benne, és hitessük el a gyerekeinkkel is, hogy létezik! Drágaságok vásárlása helyett teremtsünk inkább ünnepi hangulatot: olvassunk vagy nézzünk télapós történeteket, tanuljunk verseket és dalokat! 

Mint ahogy 1897-ben Virginiának is írták: az igazi Mikulás bennünk él…

2 megyjegyzés erről: “„Mondja meg nekem az igazat: létezik a Mikulás?”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük