Blog

Megcsípett valami! De vajon mi?

Nyaralás közben, a kertben ülve, de még alvás közben is ki vagyunk téve annak a veszélynek, hogy megcsípjen valami. Bizony már az egészen kicsiket is megtámadhatják a rovarok, akár a babakocsiban ülve is!

Ám a legtöbb esetben, a rovarcsípések ellen is tehetünk, ha megfelelően fel vagyunk készülve rá.
Azonban, ha már megtörtént a baj, nem árt tisztában lennünk vele, hogy hogyan enyhíthetjük tüneteket.
Te jól ismered a leghatásosabb teendőket a csípések megelőzése érdekében?
Tudod, hogyan különböztethetőek meg a különböző csípések?
Gondolkoztál már rajta, hogy melyik az a pont, amikor egy csípéssel már érdemes orvoshoz fordulni?
Megfelelően fel vagy készülve egy esetleges, csípés okozta allergiás rohamra?

Járjuk körbe együtt a témát!

A leggyakoribb eset, hogy szúnyogcsípés elszenvedői leszünk. Ezt könnyen felismerjük, a szúnyog váladéka okozta kis, fehér hólyagról és a körülötte elhelyezkedő bőrpírról, addig nincs ennyire egyszerű dolgunk más csípések esetében.

pókok, bolhák, poloskák okozta csípéseket például egyáltalán nem könnyű megkülönböztetni, egy avatatlan szem számára szinte eldönthetetlen, hogy milyen állat lehetett az elkövető.
A jó hír az, hogy pánikra semmi ok, hiszen ezek a csípések a legtöbb esetben semmilyen egészségügyi kockázattal nem járnak, maximum az erős viszketés okoz némi kellemetlenséget, bonyodalmat, de ezt is könnyen enyhíthetjük egy megfelelő készítmény segítségével.

Az ilyen krémek, a legtöbbször univerzálisak, a fent említett csípések okozta viszketést hatékonyan enyhítik.
(Esetleges trópusi nyaralások esetében viszont érdemes nagyon odafigyelni, hogy találunk-e bőrünkön csípéseket, hiszen ezeken a területeken sűrűn előfordul, hogy a bogarak és/vagy a rovarok komolyabb betegségeket terjesztenek.
Nem véletlen, hogy az ilyen típusú nyaralások előtt védőoltások igénybevételére szólítanak fel minket.
Magyarországon, szerencsére ilyen veszélyek csak nagyon minimális szinten vannak jelen.)

A méhek és darazsak okozta csípések

Első ránézésre a két állat nagyon  hasonló, sőt mindkét csípés az esetek többségében igen fájdalmas, mégis könnyen megkülönböztethetjük egymástól őket.
Ez azért fontos, mert a csípés hatására, a bőrbe kerülő váladék kémhatása a két esetben eltérő, így teljesen más kezelést igényel a tünetek enyhítése.
A méhcsípések esetében a fullánk legtöbbször a bőrben marad, míg a darázs csak a szúrásnyomot hagyja maga után bőrünkön, a fullánkját nem.
Ha méhcsípés ér bennünket, gyermekeinket, első és legfontosabb teendőnk a fullánk eltávolítása.
Oda kell figyelni rá, hogy lehetőség szerint ne nyomjuk nagyon össze a kis tüskét, hogy ne kerüljön még több savas kémhatású váladék a bőrünkbe.
A fullánk eltávolításhoz nincs szükségünk semmilyen különleges eszközre, a két ujjunkat használva is el tudjuk végezni a műveletet.
Ha már kikerült a fullánk a bőrből, lúgos kémhatású borogatással vagy készítménnyel enyhíthetjük fájdalmainkat.
Ha kifejezetten erre való készítmény nincs kéznél, házi praktikaként ajánlatos borogatáshoz a vízben feloldott szódabikarbóna használata.
A darazsak esetében pontosan ellenkező a helyzet.
Mivel lúgos kémhatású váladékot juttatnak bőrünkbe, savas borogatással tudjuk azt semlegesíteni. Ebben az esetben jól használható az ecet.

Mi a helyzet a kullancsokkal?

Korunk nagy veszélyforrása a kullancs csípés okozta betegségek kialakulása, ezért érdemes odafigyelnünk rá, hogy lehetőség szerint elkerüljük a találkozást ezekkel a rovarokkal.

A legfontosabb, hogy a gyerekek megfelelő ruházatot viseljenek.

Ha nyáron erdőben kirándulunk, mindig hosszú szárú nadrágot adjunk a gyerekekre, lehetőség szerint viseljenek vékony garbót, illetve hosszú ujjú felső ruházatot, valamint nyári sapkát vagy kalapot. Használjunk kullancsriasztó készítményeket (repellensek), pl. spray-t, stiftet vagy kenőcsöt. De ne feledjük, hogy ezek a készítmények nem nyújtanak biztos védelmet!

A szabadban való tartózkodás után (akkor is, ha csak a füves kertben voltunk) vizsgáljuk át a gyerekeket alaposan kullancsok után kutatva, különös figyelmet fordítva a fejbőrre!

Ha a gyereken vagy magunkon kullancsot találunk

Amennyiben kullancsot veszünk észre, akkor azt el kell távolítanunk, amilyen gyorsan csak lehet.
Kaphatóak ehhez a művelethez kifejezetten a kullancs kiszedését megkönnyítő eszközök, úgynevezett kullancseltávolító kanalak, de amennyiben ez nem áll rendelkezésre, jó szolgálatot tehet egy szemöldökcsipesz.

Nem szabad
– hegyes tárggyal (pl. tűvel) eltávolítani
– csavargatni
– kapargatni
– dörzsölni
– nyomkodni

Nem gond, ha a kullancs feje eltávolítás után a bőr alatt marad, nem kell piszkálni, mert néhány nap alatt a szervezet kilöki magából.

Mikor kell orvoshoz fordulnunk?


A legtöbb csípés nem jelent komoly élettani kockázatot, ha nem terjeszt a rovar betegséget és nem vagyunk allergiásak a csípésére, szinte biztos, hogy megússzuk a dolgot egy kisebb kellemetlenséggel.
De, amennyiben a viszkető érzésnél és egy normálméretű piros foltnál többet érzékelünk, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.
A rossz közérzet, hányinger és szédülés még adott esetben csillapítható lehet antihisztaminnal, de ha belátható időn belül nem múlnak a tünetek, mindenképpen kérjünk segítséget. 
Ha belépünk a gégeduzzanatos szakaszba, már nagyon gyors segítség kell, akár életveszélyes állapotba is kerülhet az allergiás beteg, így nem érdemes az előjeleket félvállról venni.
Ha a csípés körüli piros folt átmérője nagyobb, mint 5 centiméter, és a rossz közérzet is hamar jelentkezik, akkor már okunk van allergiára gyanakodni.

Érdemes felkészülni…

Ha tudjuk, hogy olyan helyzetbe kerülünk, ahol jobban ki vagyunk téve a rovarok okozta veszélyeknek, érdemes néhány készítményt beszerezni, így elkerülhető egy csípésből adódó komolyabb probléma kialakulása.
Legyen nálunk szúnyogriasztó krém vagy spray, kapható már ultrahangos kullancs -és szúnyogriszató.

Tegyünk a csomagunkba viszketést enyhítő készítményt és legalább egy, antihisztamin tartalmú gyógyszert, ezzel már meg is tettünk mindent azért, hogy elkerüljük, vagy éppen orvosoljunk egy ismeretlen eredetű, vagy éppen kellemetlen hatású csípést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük