Blog

Karácsonyváró

Napokig járni a tökéletes ajándékok után, fényesre törölni az utolsó ajtókilincset is, sztárszakács módjára tízfogásos menüt varázsolni a vendégek elé… ha pici van a családban, bizony, itt az ideje feladni szokásos karácsonyi menetrendünket.

Önmagunk túlhajszolása helyett érdemes lelassítani és energiáinkat a szeretteinkre fordítani. Mire érdemes figyelni, hogy az ünnep a legkisebbről szólhasson – idegeskedés és baleset nélkül?

A legfontosabb, hogy a baba érkezését követő első években kialakítsuk közös családi hagyományainkat, és az ünnepvárás időszaka a pici számára ne a szorongó szülőket, hanem a készülődés örömét jelentse. Neki még az élmények, és nem a külsőségek a meghatározók: a kis karácsonyfa is éppen olyan varázslatos, mint a plafont verdeső fenyő, és készüljünk fel rá, hogy a sok drága ajándék közül a kartondoboz lehet a legérdekesebb játék. Viszont nyitogassuk ki vele minden nap saját készítésű adventi naptárunk ablakait, barkácsoljunk-hajtogassunk együtt díszeket, a nagyobbak pedig már a konyhai sürgés-forgásba is besegíthetnek.

Hogy elkerüljük a kicsi napirendjének felborítását, és a rokonlátogatással járó nyűgösködést, próbáljuk meg otthon, megszokott környezetében tölteni az első szentestéket. Az ajándékozás természetesen történhet nagyobb családi körben is, de a nagytakarításról nyugodtan lemondhatunk, egyik rokon sem fogja végighúzni az ujját az ablaktáblákon. A főzést illetően sem szégyen a vendégek közreműködését kérni – biztosan szívesen segítenek a nagyik, nagynénik a leves, a sütemények, vagy éppen a húsok átvállalásával.

 A menü összeállításánál feltétlenül készüljünk a csöppség étrendjének megfelelő változatokkal. Bizonyos klasszikus finomságokból – életkorától függően – már ő is csipegethet, de semmiképpen ne kerüljön a tányérjára túl zsíros vagy fűszeres étel. 8-9 hónapos babák már eszegethetnek a szárnyasokból és a szálka nélküli halakból – lehetőleg olaj helyett a sütőben sült verziójukból.

A sütőtököt és a húslevesben főtt zöldségeket az egészen picik is megkóstolhatják, a 9-12 hónaposak pedig megismerkedhetnek a minimális zsiradékkal készült halászlével és a gesztenyés bejglivel, túrós süteményekkel. Köretek közül részesítsük előnyben a párolt rizst, zöldségpüréket.

12 hónap alatt nem javasolt az allergéneket tartalmazó diós-mákos bejgli, csokik, szaloncukrok és mézes ételek fogyasztása.

A töltött káposztából is csak egy éves kor fölött kapjon, feltéve, ha a töltelék szárnyas húsból készült. Hagyományos szilveszteri étkeket – lencsefőzeléket, virslit – is csak a nagyobbaknak adjunk! A legbiztosabb, ha olyan bababarát fogásokkal készülünk, amit már ismer és szeret, így biztosan elkerülhetjük az ünnepeket beárnyékoló hasfájást, hasmenést.

A gyerekek számára ez az időszak az ünnep és az ajándékok varázsáról szól. A szenteste utáni nyugalomban hajlamosak vagyunk mindenről megfeledkezni. Érdemes azonban ekkor is résen lenni, mert a – kapott – játékokat nem ok nélkül látja el figyelmeztetésekkel a gyártó. 

Távolítsuk el a csomagolás minden részét (fóliák, kábelkötözők stb.) és kövessük szemmel, hogyan játszik a gyermek az ajándékkal. A megfigyelésen kívül mi magunk is tesztelhetjük, mekkora a veszélye annak, hogy a gyerkőc darabokra szedi a játékot. 

Lehetőleg olyan dolgokat adjunk neki, amik sem a szájába, sem az orrába nem férnek be. A gyártók ajánlását ne bíráljuk felül, különösen a korhatár-besorolást. 

A kicsomagolás után ellenőrizzük a terepet; az apró darabkák számunkra láthatatlanok maradhatnak, ha a kanapé alá gurulnak, de egy kisbaba egészen biztosan rátalál majd. Ha vannak idősebb testvérek, őket is tanítsuk meg ezekre a szabályokra, nehogy általuk kerüljön valami apró a kicsi kezébe. Az apró darabokból álló játékokon kívül a lufiktól és a babzsákoktól is tartsuk távol a kicsiket. Épen nem okoznak nagy gondot, de kiszakadva könnyen a baba szájában végezhetik.

A nehézségek ellenére az ünnepek összehozzák a családot, és remek lesz visszaemlékezni a meghitt vagy játékos pillanatokra. A legjobb, ha megpróbáljuk lecsökkenteni a stresszt, és a külső elvárások helyett a saját és gyermekeink igényeit helyezzük szem elé. 

2 megyjegyzés erről: “Karácsonyváró

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük