Blog

Játsszunk a hóban!

Itt a tél, már egy ideje reménykedhetünk egy kis hóban. Ha nem is hullott túl sok, mégis menjetek ki a szabadba, hiszen számtalan remek mulatságra van lehetőség még akkor is, ha közben vacog a fogatok. 

Nagy hidegben érdemes inkább többször kimenni a nap folyamán, mint egyszer órákat kint tölteni. A móka előtt bizony jól fel kell öltöztetni a gyermekeket. Kisebb gyermekek esetében legjobb a vízhatlan, jó meleg overall, mivel ez védi a legjobban a derekukat a hidegtől, és a nedvességtől. 

A nagyobb gyermekeket is rétegesen öltöztessük fel, vagyis a vízhatlan sínadrág és téli kabát alá több vékonyabb réteg kerüljön, így még a nagy játék közben is védve van a gyerkőc. A sapka legyen vastag és védje a gyermek fülét, legjobb a a megkötős, vagy a símaszk. Sálat ne kössetek a száj elé, mert a kilélegzett levegő gyorsan ráfagyhat, így a gyerek még hidegebb levegőt szívhat be, mint sál nélkül. 

A kesztyű elengedhetetlenül fontos. Az ötujjas síkesztyű jobb a kötött kesztyűnél, hisz vízhatlan és könnyen tud vele fogni a gyermek, ami nem elhanyagolható egy igazi hócsata vagy hóemberépítése közben.

Nyugtató hűsölés

Felpörgött a kis gyerkőc valami miatt? Szeretnéd kicsit lehiggasztani? Biztosan nem akar babakocsiba ülni, ahhoz túlságosan fel van dobódva, na de szánkóba? 

Bugyoláld be jól, és húzogasd kicsit, kiadós játékról most szó sem lehet, legfeljebb gyorsíts kicsit a tempón. Gyújtsatok a kertben vagy a teraszon maradék csillagszórót, néhány mécsest vagy színes lampiont. A sötétben villogó fény odavonzza tekintetét, az egy pontra figyelés megnyugtatja, elálmosítja. Egyetlen pillanatra se hagyd egyedül a lánggal!

Kreatív tevékenység

Akár a teraszon is havazhattok: vigyétek ki a homokozókat, s készítsetek hóból remek formákat! Rakosgassátok egymásra a vödörből kiborított hókupacot, s lám-lám, mekkora hótornyot sikerül építeni…

Bogyókból, levelekből készítsetek mintát a hóra!

Építsetek pici hóembert vagy mackót, cicát, hamar elkészül és kevés hó is elég hozzá, a gyerkőcöd is közre tud működni benne.

Kincskeresés a hóban

Rejtsünk el néhány színes játékot vagy különböző színű jégkockákat egy kupac hóba! Gyermekünk kis lapát segítségével megkeresheti. A színes jégkockákat egyszerűen elkészíthetjük ételfesték hozzáadásával. A kincskeresés örömén túl a kicsik ismerkedhetnek is a színekkel.

Hagyj nyomot!

Játsszunk nyomvadászatot, kutassuk fel, hogy milyen állatok járkáltak a friss hóban, de akár mi magunk is kreálhatunk különféle nyomokat – megpróbálva utánozni az állatokat, sőt kitalálhatunk mesebeli lényeket is –  és ebből szőhetünk jó kis történeteket is…

Mókázás közben akár verselhettek, mondókázhattok is. Íme néhány kedves, aranyos vers, mondóka:

HA-HA-HA HAVAZIK

Ha, ha, ha, havazik,

he, he, he, hetekig,

hu, hu, hu, hull a hó,

hi, hi, hi, jajj de jó!

VARJÚ KÁROG

Varjú károg, fúj a szél,

esik a hó, itt a tél!

Jajj, de nagyon hideg van,

ropog a hó alattam.

Vígan csúszik a kis szán,

most örülünk igazán!

HULL A HÓ

Hull a hó, hull a hó,

hinti-hinti Hóapó.

Hali-hali-halihó,

hűha, hűha, hull a hó

LICCS-LOCCS LOCSOGÓ

Liccs-loccs locsogó, esik eső, hull a hó.

Hull a hó, hull a hó, lesz belőle hógolyó

HÓEMBER

Esik a hó, térdig ér,

a hóember mégsem fél.

Mitől félne? Nem fázik.

Kalapja van, nem ázik.

A kinti havas kalandok után vegyetek egy forró fürdőt, és melegedjetek át egy nagy bögre finom forró italtól!

2 megyjegyzés erről: “Játsszunk a hóban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük