Blog

Baba – és kisgyerekbarát karácsony

A karácsony csodálatos ünnep, kisgyerekkel pedig még varázslatosabb.

A csillogó fények, a tarka díszek mágnesként vonzzák az apróságok tekintetét. Nincs olyan gyerek, aki ne nézné áhítattal a karácsonyfát, vagy aki nem akarná közelről megvizsgálni a sok-sok fényes, vonzó, különleges karácsonyfát. 

Íme néhány tipp, hogyan teheted biztonságossá a karácsonyfát!

Tedd a fát asztalra!

Érdemes néhány évig mellőzni a kisgyerekes családokban a hatalmas, többméteres fenyőket és helyettük kisebb méretű, asztalon, vagy komódon elférő fenyőt válasszunk. 

Ha nem ragaszkodunk az igazihoz és a fenyőillathoz, akkor, amíg kicsi a gyerek vásárolhatunk műfenyőt. A műfenyők könnyebbek, díszítése ugyanazok az ötleteink vannak, de egy dologban verhetetlenek: nincs potyogó tűlevél, ami a kicsi megkóstolhat…

Minden esetben  olyan magasságba tegyük a fát, hogy a gyermek semmiképpen ne húzhassa magára, tehát lógó díszek, girlandok se legyenek elérhető magasságban!

Esetleg a kikötéséről, rögzítéséről se feledkezzünk meg…

Fényfüzér helyett színes girlandok

A karácsonyfa nem karácsonyfa világítás nélkül, ám az elektromos tárgyak könnyen jelenthetnek veszélyt a kíváncsi kisgyerekre.

Díszíthetjük helyette a fát színes, puha girlandokkal, amelyeket kedvére levehet, nézegethet anélkül, hogy akár a díszben, akár magában kárt tenne.

Ha mégis a világítás mellett döntünk, érdemes LED-füzért vásárolni, mert ezeknek a fénye hűvösebb, kevésbé bántja a babák szemét. Megbízható helyről szerezzük be a fényfüzért, ne ezen spóroljunk!

Ne feledd: nem elég, hogy a fa kerül biztonságos távolságba a gyermekek elől, de a fa világítását is úgy kell megoldani, hogy ne érezzen kísértést a gyermek az elosztó kapcsolgatására és a fa alsó részén semmilyen madzag, zsinór ne legyen elérhető a gyerek számára!

Kerítsük körbe a fát!

Ha van otthon babakarámunk vagy egyéb mobil „kerítésünk”, egyszerűen körbe tudjuk keríteni a karácsonyfát, így tartva távol a kíváncsi kis kezektől. 

Az internetről akár külön erre a célra gyártott kerítést is rendelhetünk.

Nem a legesztétikusabb megoldás, de meglehetősen biztonságos…

Matatófal

Készíthetünk a gyereknek karácsonyfa matatófalat: színes, fényes dekorációkkal, amelyeket leszedhet, visszarakhat, variálhat, játszhat vele, és természetesen ártalmatlanok. Érdekes elfoglaltságot jelent neki…

Szaloncukor a fa alá

Különleges magyar szokás, hogy a karácsonyfát szaloncukorral díszítjük.

Hátránya, hogy a gyerekek rájárhatnak a fára akasztott édességekre, az üresen lógó papír pedig nem a legszebb látvány. Ha ezt el szeretnénk kerülni, tegyük a szaloncukrot az asztalra vagy a fa alá, és kérjük meg őket, hogy inkább onnan vegyenek belőle. 

Karácsonyi dekoráció

Nagyon figyelek arra, hogy a gyertyák elérhetetlen helyen legyenek, vagy olyan mécsestartóban, ami zárt, így nem tudja megégetni magát a gyerek.

Az is nagyon fontos, hogy a picik ne rántsák magukra a díszeket, a finom süteményeket, meleg ételeket. 

Az asztalterítő közepére mindig tegyünk egy nehezéket, amely szinte lehetetlenné teszi, hogy lerántsa a gyerek. Ezzel elkerüljük, hogy bármit, ami az asztalon van, magára húzzon, ráadásul mindig lehet találni valami stílusos tárgyat nehezéknek, ami nagyon is illik az ünnepi asztalra. 

Ha valamit fellógatunk a falra, tegyük ezt damillal, mert ez láthatatlan, így nem éreznek késztetést, hogy megtapogassák, ha pedig mégis elérik, nem tudják eltépni.

A legfontosabb természetesen, hogy soha ne hagyjuk egyedül a gyereket. És nyugodtan tanítgathatjuk arra, hogy a karácsonyfa mire való, nézegethetjük együtt a szép, színes, csillogó díszeket.

Legyen varázslatos karácsonyotok!

Egy megjegyzés erről: “Baba – és kisgyerekbarát karácsony

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük