Blog

Az a bizonyos cumi ügy

Nagyon megosztó téma, hogy a baba kapjon-e cumit vagy sem? Szülőként közös a célunk – a megnyugtatás…

Két típusú szülő van: 

1. Aki cumit „ördögtől valónak” tartja

2. Akinek az első dolga 10 csomag cumit beszerezni, ahogy megtudja, hogy gyermeke lesz

Miért jó cumi?

Cucli, cuma, dudli, dugó…

🤗megnyugtathatja a nyűgös gyermeket – Sok gyerek boldogabb lesz, ha szopogathat valamit a szájában.

🤗 elvonhatja a gyerek figyelmét – Amikor a babánk éhes, a cumi néhány percre elvonhatja a figyelmét az éhségről, míg meg nem etetjük. De hasznos lehet oltás beadásánál, vagy vérvételkor is…

🤗 álomba ringathatja a gyermekünket – Ha nehezen álmosodik el, a cumi segíthet.

🤗 csökkentheti a bölcsőhalál (SIDS) fellépésének kockázatát – Kutatók összefüggést találtak az alvás közbeni cumizás és a SIDS fellépésének csökkenése között.

🤗 eldobható – Mikor úgy gondoljuk, hogy a gyereket le akarjuk szoktatni a cumizásról, egyszerűen eldobhatjuk az eszközt. Könnyebben elhagyható, mint az ujjszopás.

Ellenérvek

Ellenérvek

Természetesen vannak hátrányai is…

😓 negatívan hathat a szoptatásra – A cumizás természetesen nem hasonlítható össze az emlő szopásával. Ha a gyermekünk hamar kap cumit, nehezen tanulhatja meg, hogyan kell az emlőt szopni. 1 hónapos kor előtt nem ajánlott cumit adni

😓 a baba cumi függő lehet – Ha a kisgyerek ahhoz van szokva, hogy elalvásig cumizik, este gyakran felsírhat, amikor a cumi kiesik a szájából.

😓 növelheti a középfülgyulladás kialakulásának kockázatát – Ennek oka teljesen nem tisztázott, talán a középfül és a garat közti légnyomás változása okozhatja.

😓 az elhúzódó cumizás fogászati problémákhoz vezethet – A kisgyerek felső fogai elől nem fejlődhetnek ki megfelelően vagy szuvasodhatnak, esetleg deformálódik az állkapocs.

Pá, pá cumi!

Gyermekeink életében vannak olyan fejlődési szintek, amiket meg kell ugrani…ide tartozik a cumi elhagyása.

Íme a saját történetünk:

Kislányom alig fél éves korában kezdett cumizni, nagyon ragaszkodott hozzá. Nem is volt ezzel gond, a szoptatást nem zavarta meg, cumizva könnyebben elaludt, volt egy eszköz a megnyugtatásra.

3 évesen már csak alváshoz cumizott, viszont a gyerekfogász felhívta a figyelmünket, hogy már látszik az állkapcsán a cumi deformáló hatása, és ha még 4 – 4 és fél éves koráig leszokik, akkor a fogsora magától vissza tud rendeződni iskolás korára, ha nem, akkor fogszabályzóra lehet szükség.

Nem vagyok a drasztikus módszerek híve. Volt még egy évünk, folyamatosan próbáltam lebeszélni a cumiról, és megbeszélni vele, hogy a 4. szülinapja után már középső csoportos nagylány lesz, és a cumiját majd odaadjuk a barátnőm kisbabájának, Lénának.

Amikor elérkezett a 4. szülinap, alkudozni kezdett, hogy majd inkább egy másik szülinapján adja oda a cumit Lénának, sejtettem, hogy nem fog ez ilyen egyszerűen menni…

Alig egy hónappal később viszont, egyik napról a másikra, egy hang nyafogás nélkül hagyta el a cumizást. 

Hogyan sikerült ezt elérnünk?

Egy gyerekpszichológus javaslata alapján kitettünk egy naptárt az aktuális hónapról. Megkértem a kislányomat, jelölje ki ő a napot, amikor már nem fog cumizni. Ezt bekarikáztuk, és onnantól mindennap kiikszeltük az aktuális napot – megkezdődött a visszaszámlálás. 

Amikor elérkezett a megbeszélt nap és alvás előtt kislányom megszokásból elővette a cumit, a naptárra mutattam. El se akartam hinni, ami ezután történt – szó nélkül letette a cumit: „Ja, jó.” és azóta eszébe se jutott.

Miben rejlik a módszer hatékonysága?

A gyerekek a jelenben élnek, számukra az idő múlása nem kézzelfogható. Az, hogy „már 4 éves vagy” nekik semmit nem jelent, és ugyanilyen nehezen értelmezhetőek számukra a „fél óra múlva lefekvés”, vagy a „még 5 percet maradunk a játszón” – szülői mondatok.

A naptárral, illetve hasonló módon egy (analóg) órával szemmel láthatóvá tehetjük számukra az idő múlását, még azelőtt, hogy a számokat ismernék.

Remélem, másnak is segítségére lesz ez a módszer, érdemes kipróbálni!

2 megyjegyzés erről: “Az a bizonyos cumi ügy

  1. In most cases, all you have to complete is visit an internet casino and get the gaming software
    on your computer and can start playing nearly instantaneously.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük