Blog

„Ugye nekem is lehet kutyám/macskám/akváriumom/tengerimalacom?”

Együtt a házi kedvencekkel

Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy az állatok segítenek a tanulásban, a szociális kapcsolatok kialakításában, a konfliktusok megoldásában, fejlesztik a kognitív készségeket – a megismerést, az információfeldolgozást, a gondolkodást…javítják a gyerekek egészségét, és jót tesznek a családi kötelékeknek is.

Az első háziállat befogadása minden család életében komoly eseménynek számít. Nagyon fontos, hogy a kicsiknek minél előbb megtanítsuk, hogyan kell az állatokkal bánni, erre pedig a saját házikedvenc gondozása a legjobb mód. 

Melyik kisállat miért lehet jó választás?

  • kutya – az egyik legelterjedtebb háziállat hazánkban. Nem véletlen, hogy az ember legjobb (állat)barátjává vált az évszázadok során: az érzelmi és a társas támogatás mellett jelenlétük biztonságérzetünket is növeli.

Egy kutya kiválasztása nagy körültekintést igényel, hiszen nem mindegyik jön ki jól a gyerekekkel, így például meglepő módon a dalmata, a chihuahua, a pitbull, a rottweiler, az akita. A labrador- és aranyretrieverek, a boxerek, a beaglek, a foxik gyerekbarát kutyák hírében állnak.

Kutyatartás fontolgatásánál ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kölyökkutya nevelése kemény munkát, rengeteg következetességet, napi gyakorlást igényel.

  • macska – kevés olyan gyerek van, aki, ha meglát egy aranyos kismacskát, ne szeretné azonnal hazavinni. Bár a cicákat kicsit egyszerűbb gondozni, mint a kutyákat, attól még nem igényelnek kevesebb törődést: figyelni kell a megfelelő etetésre, az alomtakarításra, a gyakori játékra. A kutyákkal ellentétben a macskákat nem kell fürdetni, anatómiai felépítésük és “beépített” tisztálkodó eszközeik mindenféle tisztítási funkciót jól támogatnak, a macska tisztálkodása már-már a tudományos tökéletesség határait súrolja.
  • rágcsálók – a hörcsög, a tengerimalac, a degu (ők csapatban élnek, egyedül tartani őket tilos) kiválóan alkalmas háziállatok kisgyerekek mellé, hiszen puhák, szórakoztatóak, és a tartásuk is viszonylag könnyű. Ha lakóhelyüket rendszeresen tisztán tartjuk – így szagtalanok, friss ételt és vizet adunk nekik, más törődést már szinte nem is igényelnek.
  • madarak – gyakori kedvenc családoknál a hullámos papagáj, aki kifejezetten társaságkedvelő, vicces állat, ugyanakkor nagy odafigyelést, sok gondoskodást – és ami ennél fontosabb, hozzáértést igényel. Nem szerencsés együtt hagyni a madarat a gyermekkel, mert nagyon könnyen kárt tehetnek egymásban: a gyermekünk esetleg egy erősebb szorítással, a madár pedig a csőrével és a karmaival. A papagájok kifejezetten érzékenyek a stresszhatásokra. Fontos azzal is számolnunk, hogy ezek a “házi” szárnyasok is terjeszthetik a papagájkórt, ami tüdőgyulladást okozhat, így ha nem akarunk megválni kis kedvencünktől a gyerek mellett, próbáljuk külön helyiségben tartani a madarat.
  • hüllők – nagyon érdekes, népszerű házikedvenc a teknős. Két fajtájuk van: a vízi és a szárazföldi teknős.  Utóbbiak igényesebb fajták, több pénzt kell rájuk költeni, emellett a helyigényük is jelentősebb vízi társaiknál. Legalább 4-6 négyzetméternyi szabad területet kell nekik. Emellett a táplálékra is igényesebbek és nagyobb mennyiségben van rá szükségük, mint vízben élő társaiknak. Ezzel szemben a vízi teknősök számára jóval kisebb hely kell. A táplálékot tekintve sem olyan válogatósak, mint nagyobb, szárazföldi társaik. Ezek a páncélos kis állatkák nem zajonganak és kevés probléma van velük.
  • halak – tökéletes kezdés lehet a gyermekek számára a kisállattartás rögös, mégis örömökkel teli útján, hisz gyakran nem igényelnek sok gondozást, viszont az akvárium felállítása és karbantartása sokkal nagyobb projekt lehet, mint azt sokan előre látják. 

Egyszerre csak 2-3 halat szabad új akváriumba tenni. Várj egy hetet, teszteld a vízminőséget – és ha jó a vízminőség, adhatsz hozzá még néhány halat. Az első 4-6 hét alatt fokozatosan lehet halat vásárolni az új akváriumhoz…aztán gyermekünk csodálattal tapad majd mindig az akvárium üvegfalához.

Kívánjuk, hogy a háziállattartás sokszor kalandos útján az egész család életre szóló élményeket és tapasztalatot szerezzen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük