Blog

Tavasz…

Visszavonhatatlanul itt van végre a tavasz: napról- napra zöldebbek a fák, illatozik sok-sok virág, üde a levegő, a napsugarak és a lágy szellő simogatja az arcunkat. 

Ki a szabadba, látni a tavaszt…

Egyre jobban vágyunk rá, hogy kicsit – vagy sokat – a szabadban legyünk, fokozottan igaz ez a gyerekekre.

Számos program, helyszín megnyílik a családok előtt, melyek nemcsak közelebb hoznak minket egymáshoz, hanem mozoghatunk, játszhatunk is együtt. 

Beindul a játszóterek szezonja

Az apróságok tele vannak energiával, aminek levezetésére remek lehetőség a játszótér, ami a városok többségében már rég nem egy mászóka-hinta párost jelent, hanem tematikus játszótereket, mesejátszótereket.

Már egészen kicsi korban érdemes elvinnünk a csemeténket a játszótérre, ha esetleg nem tud a korabeliekkel játszani még, vagy fél a többiektől, akkor mi magunk csatlakozhatunk hozzá a játékokban, amíg megenyhül a többiek felé.

 A gyerekek itt találkozhatnak bölcsődén kívül a barátaikkal, de újakat is szerezhetnek. Remek közösségi tér ez a gyerekeknek arra, hogy megtanuljanak csapatban “dolgozni” és fejlesszék a különböző készségeiket. Az, hogy a többi gyerekkel együtt játszhat, fejlesztheti a szociális készségeit, később könnyebben fog barátkozni és a konfliktusokat is könnyebben fogja tudni kezelni.

A különböző mászókák és egyéb építmények olyan összetett mozgásokat követelnek a gyerekektől, amely segítségével akár minden izmát megmozgathatja, amíg a homokozás a kreativitását fejleszti. Testre és lélekre egyaránt jó hatással van pár óra a játszótéren – számunkra is, sőt mi beszélgethetünk a többi felnőttel, így a szülői közösségeket is építhetjük.

Piknikezzünk!

Mi sem természetesebb annál, mint hogy ha kisüt a nap, indulunk is a szabadba, és ha éppen ott is tervezünk maradni egy darabig, előkerül a piknikfelszerelés is.

A legnépszerűbb piknik helyszínek a parkok, esetleg erdők és vízpartok. A helyszín megválasztásánál legyen szempont, hogy füves terület legyen, árnyékot adó fákkal, ahol kényelmesen le lehet teríteni a plédeket.

Tanácsos kettőt is vinni belőle, amin kényelmesen helyet foglalhatunk, de ha meg akarjuk előzni, hogy a pléd sáros vagy kaja foltos legyen, akkor szerezzünk be egy piknik plédet, ami vízhatlan. 

Ételeinket vihetjük készen magunkkal, de a helyszínen is összerakhatjuk, elkészíthetjük együtt.

Ha egy kicsit extrán szeretnénk a dolgot, a hozzávalókat akár delikátboltokból és kézműves pékségekből is összevadászhatjuk.

Nagyon fontos, hogy ne hagyjunk magunk után szemetet! Ha van kuka a környéken, akkor is készüljünk pár zacskóval, amiben tárolhatjuk a szemetünket. 

Gondoskodjunk elegendő ivóvízről!

Vihetünk magunkkal játékokat is, ez lehet akár társasjáték, kártya, akár sportszerek, babajátékok. Ha van kutyusunk, akkor őt magunkkal vihetjük.

Kerékpározzunk!

A biciklizés sosem fog kimenni a divatból, de miért is kéne neki?

Vegyük elő a bicikliket!  Elsősorban fontos, hogy a tisztában legyünk a biciklisekre vonatkozó KRESZ szabályokkal, a biztonságos közlekedés érdekében.

A kerékpárokat szervizelni és ellenőrizni kell, hogy minden megfelelően működik rajta, mielőtt újra használnánk.

A bukósisak alapkellék egy bicikliút, túra során és ajánlott még térdvédő és könyökvédő is főleg, ha nem aszfaltozott, hanem erdei útvonalon haladunk. Figyeljünk oda a kerékpáros ruházatunkra! Ha megfelelően öltözünk fel, a komfortérzetünk is nagyobb lesz. Ha hosszabb túrára indulunk, mindig kenjük be magunkat sportoláshoz kifejlesztett napvédő készítménnyel, mert bringázás közben csúnyán leéghetünk!

Készüljünk fel esetleg defektre is, akkor is legyen nálunk felszerelés vész esetére – pumpa, pótbelső, gumileszedő -, ha mi magunk nem tudjuk megszerelni a bringát, így ugyanis könnyebben kérhetünk segítséget, ha menet közben elakadunk.

 Legyen nálunk elegendő víz és élelem.

Bármilyen útvonalon is túrázunk, ne dobáljunk el és hagyjunk magunk után szemetet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük