Rólunk

“Mikor megszületik egy várva várt gyermek,
az élet dolgai új értelmet nyernek.” /Elizabeth Stone/

Fenntartók

Gurin Zsófia Valéria

Bár fiatal felnőttként szakmailag más irányba indultam el, idővel kiderült, hogy nem az az én utam, nem éreztem a magaménak. Az élet aztán úgy hozta, hogy édesapám terveit segítve részt vettem bölcsődénk létrehozásában. Mindig is nagy öröm volt számomra a gyermekek közelsége, így lelkesen vállaltam az intézmény irányítását. Az ehhez szükséges kisgyermeknevelői végzettséget, meglévő szociális menedzser képesítésem mellé idő közben szereztem meg. 2015-2019 voltam a Kikelet Bölcsőde vezetője. Munkám során mindig a gyermekek és szülők igényeit szem előtt tartva szerveztem a bölcsődei életet. Kisfiammal való várandósságom idején adtam át az intézményvezetői helyet Bálint Klárának, aki azóta is csodálatra méltó szakértelemmel és szeretettel igazgatja bölcsődénk mindennapjait. Édesapánk távozása után húgommal vettük át a bölcsőde működtetését, akivel hosszútávon szeretnénk biztosítani szolgáltatásunk kimagasló minőségét.

Gurin Kamilla

Már egészen kicsi koromban nyilvánvalóvá vált, hogy a kisebbekről való gondoskodás elemi részem. Családom szociális irányultsága csak még erősebbé tette ezt, hiszen szüleim orvosként, orvosi tevékenységük mellett, idősotthont hoztak létre, mely születésemtől kezdve a mindennapjaim része volt. Tanulmányaim során sem volt kérdés, hogy mi felé szeretnék haladni, a szociálpedagógusi pályát választottam. A korábbiakban is igyekeztem segíteni bölcsődénk zavartalan működését és nővérem munkáját. Édesapánk betegsége és elvesztése után pedig nem volt kérdés, hogy folytatjuk, amit elkezdett. Ő mindig az emberekért, a közösségért élt, mi pedig minden erőnkkel szeretnénk felnőni az Ő szellemiségéhez, lelkületéhez. Álmait tovább álmodva, a felmerülő igényekhez és lehetőségekhez alakítva folytatjuk munkáját. Hiszem, hogy ritka manapság az az odaadás és szeretet, ami belengi a Kikelet Bölcsődét, ezért hatalmas büszkeséggel tölt el, hogy nővéremmel szoros együttműködésben, módunkban áll megteremteni ehhez a szükséges körülményeket.

Dolgozóink

Bálint Klára
intézményvezető

37 éves szakmai tapasztalattal 2019. május óta vagyok a pátyi Kikelet Bölcsőde intézményvezetője. 2 gyermek édesanyjaként nem csak az intézmény, hanem a családok oldaláról is megtapasztaltam a szülői elvárásokat a gyermekek igényeit. Pályafutásomra a sokszínűség jellemző, úgy vélem, hogy szakmai tapasztalataimat jól tudom kamatoztatni a bölcsődevezetői feladataim ellátása során.  Olyan intézmény vezetése a célom, amit a szülők örömmel választanak, ahol a gyermekek biztonságában vannak, ahol szerető, családias légkör veszi őket körül, ahol jó gyereknek lenni.
Hiszem és vallom, hogy a gyermekkor a felszabadult, felhőtlen örömteli játék időszaka. A gyermeki személyiség kibontakozásához elengedhetetlen a feltétel nélküli elfogadás, az a nevelő attitűd, amely a feltétel nélküli szereteten alapul. Munkatársaimmal arra törekszünk, hogy a gondjainkra bízott gyermekekből a körül ölelő világra nyitott, érdeklődő, fogékony, önállóan gondolkodni tudó emberek váljanak.

Dávidné Kiss Klára
kisgyermeknevelő

Dávidné Kiss Klára vagyok, Alcsútdobozon élek családommal. Gyermekkori álmom volt, hogy kisgyermekekkel foglalkozzam. Pályaválasztásomat egykori óvónőim motiválták. Tanulmányaimat Budapesten végeztem, ezt követően állami gondozott gyermekek nevelésével foglalkoztam, majd önkormányzati fenntartású bölcsődében 22 évet töltöttem. 2008-tól az MTA közös fenntartású intézményében folytattam gondozó-nevelő tevékenységem. 2015 óta vagyok lelkes tagja a pátyi Kikelet Bölcsőde csapatának. Célom a csoportomba járó gyermekekkel megismertetni az őket körülvevő világot, melyet élményszerű foglalkozások keretében valósítok meg. A szülők távollétében a nyugodt családias légkör megteremtésére törekszem, mely alapját képezi a gyermekek kiegyensúlyozott testi-lelki fejlődésének. A következő idézettel szeretném zárni gondolataimat:

„Osztani magad, hogy így sokasodjál,
Kicsikhez hajolni, hogy magasodjál,
Hallgatni őket, hogy tudd a világot!
Róluk szólni, ha szólsz a világhoz.”
/Váci Mihály/


Matus Éva
kisgyermeknevelő

Szlovákiában Párkányban élek, egy boldog család tagjaként, három gyermek édesanyja, és egy 4 éves kisfiú nagymamájaként. Mivel mindig is nagyon közel álltak szívemhez a gyermekek, ezért tanulmányaimat nevelői szakon végeztem.  A sors egy csodálatos kislány megszületése után egy alapítvány vezetéséhez vezetett, ahol sérült gyermekek napközi otthonának kialakítása után beleérezhettem a mindennapi életük világába. Csodálatos helyekre jutottam el, megismerhettem egy más világot is.  De hiányérzetem, hogy segíthessek nem szűnt, így egy ideig Budapesten a József Attila gyermekotthonban megismerkedhettem az ott lakók nem könnyű életével, gondjaikkal, kiszolgáltatottságukkal. Ezután új tanulással bővítettem tudásomat. Kisgyermeknevelőként dolgozom a Pátyi Kikelet bölcsődében ezáltal részese vagyok a kisgyermekek csodálatos lényének fejlődésében. Fontosnak tartom, hogy vidám, derűs, mosolygós, kedves kisugárzással teremtsük meg a szeretetteljes légkört, mely érzelmi biztonságot nyújt a gyermekek számára. A szülőkkel is igyekszem egy bizalommal teli, közvetlen kapcsolatot kialakítani a mindennapokban, hiszen életük legdrágább, legféltettebb kincsét, a gyermeküket bízzák ránk. Úgy gondolom, hogy ebben a csodás környezetben minden lehetőség adott ahhoz, hogy testileg, lelkileg, szellemileg fejlődjenek, hogy egy igazi óvodára kész boldog kisgyermek váljék belőlük és a szülők elégedettek legyenek.

Grimm Beáta
kisgyermeknevelő

21 éves ikerpár édesanyja vagyok.  17 évesen egy bölcsődében való látogatásom során megérintett, hogy milyen jó érzés a kisgyermekek közelében lenni.  Így kerültem egy Állami Bölcsődébe, ekkor végeztem el a csecsemő és kisgyermeknevelő képzést és sajátítottam el az alapokat.  Itt 12 évet dolgoztam. 20 éve a gyermekeim születése után költöztünk Pátyra, erre a gyönyörű településre. Egy nagyobb kitérőt tettem a lakberendezés irányában, de a szívem visszahúzott a kisgyermekek közelébe. 10 évet a Telki Csibe Magánbölcsődében dolgoztam, ezt követően ide jelentkeztem a Kikelet Bölcsődébe, már lassan két éve. Fontos számomra a zenei gyökereink megismertetése, az énekek és mondókák beillesztése a mindennapokba. A kreatív anyagok sokszínűségének megismertetése és ezeknek a felhasználhatóságára mintát nyújtani. Gyönyörködve a saját kis kezük által létrehozott alkotásokban. A jeles ünnepekre való felkészülés, a lelkünket és a környezetünket felöltöztetve.
Mindezt egy vidám, kellemes, és színes környezetben, melyben nyitottá és kíváncsivá válnak a világra.

Tóthné Tóth Nikolett
kisgyermeknevelő

Etyeken élek családommal, férjemmel és 2 gyermekünkkel. Két gyermekes édesanya lévén a gyermekek fejlődésének támogatása, nevelése, gondozása, a világgal való megismertetése elsődleges szempont a számomra. Immár közel 7. éve dolgozom családi napköziben/ bölcsődében. Gyermekekkel való foglalkozás számomra sokat ad, feltölt, ugyan úgy, mint az, hogy a mindennapjaik során részese lehetek és támogathatom őket a fejlődésükben. Melyet nyitott, vidám, elfogadó ugyanakkor következetes személyiségemmel teszek mindennap. Törekszem a nyugodt, vidám, családias légkör kialakítására a csoportban a mindennapok során. Fontosnak tartom, hogy minden gyermeket külön-külön megismerjek és a saját személyisége, igényei alapján kapja meg azt a nevelést-gondozást, amire neki szüksége van. Az ismeret átadásra és annak gyarapítására. Elengedhetetlenek tartom a mindennapos képeskönyv nézegetést, illetve a korosztálynak megfelelő mese mesélését. Hiszen a könyvekben lévő képekkel, történetekkel, az ismeretek bővítésén túl, a memóriát is fejlesztjük, a képzelőerejüket tágíthatjuk és nem utolsó sorban segít feldolgozni a velük történteket és az esetleges frusztrációjuk levezetésében is nagy segítségükre van. A foglalkozások során nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy a gyermekeknek örömöt okozzon és sikerélményként éljék meg ezen alkalmakat. Fontosnak tartom a szakmai továbbképzést a munkám során, ami által, még többet adhatok a gyermekeknek.

Kis Gréta
kisgyermeknevelő

Mindig is nyilvánvaló volt számomra, hogy a gyermekek iránti szeretetem miatt, olyan pályát kell választanom magamnak, ahol velük foglalkozhatok. 2020. szeptemberében elkezdtem egyetemi tanulmányaimat az Apor Vilmos Főiskolán, ahol angol nyelven tanulok óvodapedagógiát. Tavaly nyár végén kezdtem el bölcsődében dolgozni, ami ráébresztett arra, hogy ebben a szakmában képzelem el a jövőmet is. A Kikelet bölcsődében 2021. januárjában kezdtem el dolgozni, lelkesen, fiatalos lendülettel. A kiváló lokáció, gyönyörű épület, környezet és a nagyszerű csapat miatt rögtön megszerettem itt dolgozni. Fontosnak tartom a derűs, vidám és szeretetteljes légkört, amely érzelmi biztonságot nyújt a gyermekeknek.    Legkedveltebb területeim a kézműves tevékenységek, a mese és mondókázás, a mozgás és a gyerekek új dolgokkal való megismertetése.


Tanka Tiborné
dajka


Intézményünk Budapestről 20 km-re csendes zöldövezetben található. Megközelíthető autóval 2 irányból. Budapest M1/M7 közös szakasza után Biatorbágyon keresztül, illetve Budakeszi felől. Páty tömegközlekedéssel a Széna térről induló és érkező buszokkal.

A bölcsőde 2 szintes, energiatakarékos, környezetbarát, teljes egészében akadálymentesített megoldásokkal került 2015-ben megépítésre. Családbarát intézményként biztosítani szeretnénk a gyermekek számára az életkoruknak, fejlettségüknek, egyéni szükségleteiknek megfelelő érzelmi, értelmi, mozgásfejlődést, biztonságos környezetet, és lehetőséget adni új tapasztalatok gyűjtésére, felfedezésére, más gyermekekkel való kapcsolatteremtésre, örömteli játékra. Alapvető célunk, hogy a hozzánk járó gyerekek vidám hangulatban sokat játszanak. Célunk továbbá, hogy elnyerjük a szülők bizalmát, elégedettségét. Mindehhez egy családias, barátságos, biztonságot nyújtó, szeretetteljes légkört alakítottunk ki, amelyben személyre szóló, differenciált bánásmóddal foglalkozunk a gyerekekkel. Idevárunk minden kedves gyermeket, barátságos, meghitt, családias és igényes természetszerető környezetben, saját játszótérrel, minőségi fejlesztő játékokkal, eszközökkel és tematikus programokkal. Több éves tapasztalattal rendelkező, szakképzett munkatársainkkal szívvel-lélekkel  készülünk nap, mint nap arra, hogy a gyerekek arcára mosolyt varázsoljunk.

Pátyon  a Kikelet magán Bölcsőde nagy előnye a gyermekközpontúság és kis létszámú csoportjaink, ahol minden gyermekre jut elegendő idő és figyelem az egyéni igényekre való tekintettel. Bölcsődénk szeretettel fogad minden gyermeket 10 hónapostól 3,5 éves korig.  Akár fél napra is igénybe vehető gyermekfelügyeletet is vállalunk.

Legyen az Ön gyermeke is a Kikelet Bölcsőde hétköznapjaink részese!

Nevelési alapelvünk

A bölcsődénkben az egyéni gondozási – nevelési igények kielégítése mellett kiemelten fontos a szabadjáték megvalósítása, az ismeretszerzés és tapasztalatszerzés lehetőségeinek kihasználása. Mi ebben hiszünk, erre alapozunk, ezekkel a „módszerekkel” szeretünk!

„ Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, míg tényleg megnövök.

Guggoljon ide mellém, ha nem csak hallani, de érteni akar, hogy közel legyen a szívdobogásunk.” (Birtalan Ferenc)

Kiemelt feladatunknak tekintjük

  • a gyermek fizikai- és érzelmi biztonságának megteremtésével, odaforduló szeretettel, elfogadással, a gyermek kompetenciájának figyelembevételével, tapasztalatszerzési lehetőség biztosításával, viselkedési minták nyújtásával segítjük a harmonikus fejlődést
  • feltétel nélküli szeretet
  • szocializáció alapjainak megteremtése
  • önállóságra nevelés
  • korszerű táplálkozás
  • egészséges életmódra nevelés
  • természet szépségeinek felfedezése, hagyományőrzés
  • szülők, családok segítése tanácsadással
  • a jó színvonalú ellátáshoz a megfelelő személyi, tárgyi feltételek, és a jó munkahelyi légkör

AZ INTÉZMÉNY RÖVID TÖRTÉNETE

Páty községben 1995. július 25-én megszűnt a bölcsődei ellátás. Az állami finanszírozást az akkori kormány jelentősen csökkentette és emiatt az önkormányzat saját erejéből nem tudta fenntartani az intézményt.

Az Új Széchenyi Terv keretében a 2011-ben megjelent bölcsőde-fejlesztési pályázatra ezért a helyi szükséglet felmérésére alapozva, az Euro-Diaster Nonprofit Kft. illetve ügyvezetője, dr. Gurin Ferenc – aki Páty község háziorvosaként közel 40 éve dolgozik a faluban és a faluért – elkészítette pályázatát, ami 2012. január 9-én beadásra került. A KMOP-4.5.2-11-2012-0031 számú pályázat a 2013-ban januárjában kapott értesítés alapján elnyerte a beruházást 90 %-ban segítő támogatást, mely összege 121,09 millió forintot tett ki.

Megkezdődhetett a “Kikelet Bölcsőde Páty” project megvalósítása. A jogszabályi változások miatt módosítani kellett az eredeti terveket, ami az építési költség jelentős növekedését eredményezte. Elkészült az új terv, amelynek engedélyezéséhez módosítani kellett Páty község Helyi Építési Szabályzatát. A testületi és szakhatósági eljárások, döntések, a számos határidő betartása után az építési engedély 2013. december 23.-án született meg. Az újraszámolt költségvetés alapján az Euro-Diaster Nonprofit Kft-nek a beruházás befejezéséhez a korábban tervezett 15-20 millió forint helyett 75-80 millió forintot kellett biztosítani. Az építkezés elindításához szükség volt arra, hogy a közbeszerzési eljárásban a jelentkezők közül kiválasztott Pallai Bau Egyéni Cég, vezetője Pallai Péter Úr irányításával, vállalta az induláshoz szükséges anyagi fedezetet. A kivitelező, őszinte szívügyének tekintette a beruházást, és mindent megtett a siker érdekében.

2014. június 10.-én került sor a kiviteli szerződés aláírására, és június 13.-án megkezdődött az alapozás. A gondviselés segítségével az építkezés befejeződött 2014. december 18.-ára, az épület műszaki átadása megkezdődhetett. A “Kikelet Bölcsőde” 2015. március 04.-én megkapta a jogerős használatbavételi engedélyt. Az építési költség megnövekedett összegének kifizetésére, továbbá a bölcsőde berendezésére, környezetének kialakítására szükséges forrás előteremtésére számos bankkal folytattunk tárgyalást, de a Nonprofit szóra se 2.5-%-os növekedési hitelt, sem drágább hitelt nem kívántak adni. 2015. április végén végül az Oberbank Magyarország nyújtotta hitelből kezdhettük meg a berendezések megrendelését, a parképítést, a játszótér kialakítását.

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal engedélyét 28 fő fogadására kaptuk meg, így az intézmény az önkormányzati fenntartású bölcsődékhez hasonló feltételekkel tudja fogadni a gyermekeket.

Reménykedünk abban, hogy a beruházással gazdagodik községünk intézményhálózata, s noha Páty még nem város, azért a bölcsőde hiányát képező űrt nem baj, ha betölti valaki.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Páty, 2015 július 15.

dr. Gurin Ferenc 
ügyvezető


HIVATALOS DOKUMENTUMOK

SZAKMAI PROGRAM

TANUSÍTVÁNY

MŰKÖDÉSI ENGEDÉLY

Adatvédelmi és Adatbiztonsági Szabályzat