Blog

Öltözködés

Minden tavasszal elérkezik az a pont, amikor a szomszéd gyermekei még sapkában és dzsekiben szaladgálnak, az enyémek pedig már sortban, pólóban és szandálban vannak. Melyikünknek van igaza?

Ahogy a „nagy könyvben” olvastam…

Az öltöztetés célja alapvetően a test védelme a külső hőmérséklet ingadozásától és egyéb fizikai behatásoktól. Az emberek testhőmérséklete viszonylag állandónak mondható (36-37 °C). Az állandó hőmérsékletet az idegrendszer hőszabályzó központja biztosítja, de ennek működése csecsemő-és kisgyermekkorban még nem tökéletes. 

A mi éghajlatunkon szervezetünk állandó hőmérsékletét külső segítség nélkül – ha ruha vagy melegítés nélkül kitennénk az időjárás viszontagságainak – nehezen vagy egyáltalán nem tudja fenntartani. Ezért hideg időben a lehűléstől, meleg időben pedig a hőfelvételtől védjük a szervezetet az öltözékkel.

Milyen a jó öltözet?

Az öltözet akkor megfelelő, ha az anyaga hőszigetel, könnyen tisztán tartható, megfelelő a nagysága és a szabása, illetve a ruha formája és színe is megfelel a csecsemő és a gyermek egyéniségének.

6 hetes korig – a napszakot vegyük figyelembe. Ha a hűvösebb délelőtti órákban levegőzteted a szabadban, akkor javasolt a pamutból készült rugdalózóra kiskabát és takaró is, déli órákban azonban már levehető a kiskabát, takaró helyett elég egy flanel vagy egy duplára hajtott pelenka.

1 éves korig – amíg a baba fekszik vagy ül a babakocsiban és nem mozog a szabad levegőn, egy réteggel adjunk többet a gyermekre, mint ami rajtunk van. Ez általános szabály. 

Ha már mozog is a gyerek a szabad levegőn, akkor ugyanannyi réteg elég, mint amennyi rajtunk is van.

A gyermek tarkójánál tudjuk ellenőrizni, hogy megfelelően van-e felöltöztetve: ha ott jó meleg, akkor nem fázik; ha hűvös tapintatú, akkor fázik; ha pedig nyirkos meleg, akkor melege van. A túlöltöztetésre emellett a melegkiütések megjelenése utal: ezek apró piros pöttyök, melyek kis idővel a levetkőztetés után eltűnnek.

Van rajta sapka, nincs rajta sapka…

Ez az a pont, ahol a szomszéd és én nem értünk egyet. Az ő csemetéi még megkötős füles sapkában járnak, amikor az enyéim már sapka nélkül vagy nyári napvédő sisakban szaladgálnak az udvaron.

A babáknál, kisgyermekeknél az év minden időszakában van ok arra, hogy sapkát viseljenek; télen a hideg miatt, nyáron a nap miatt, ősszel és tavasszal pedig a szél miatt fontos rájuk sapkát adni.

Könnyű léptekkel…

Emlékezetes, örömteli pillanat, amikor kúszó-mászó gyermekünk egyszer csak megteszi élete első lépéseit. A határtalan büszkeséggel és boldogsággal együtt azonban jönnek a kérdések, kételyek is, hogy miben kéne tipegnie mostantól?

Amikor a kicsi épp csak elkezd járni, és egyik tárgytól a másikig totyog a szekrények mentén, még nem érdemes cipőt adni rá. Ilyenkor az lenne az ideális, ha a pucér talpa érintkezne a sima talajjal, és semmi sem kerülne ezek közé. A tappancsos zokni is fontos és jó, mert szinte eggyé válik a láb bőrével.

Ha a baba már kb. egy hónapja stabilan jár, és naponta több órát közlekedik kemény felületen, jöhet a cipő, amelynek legfontosabb tulajdonsága, hogy tartja a sarkakat két oldalról. Nem a magas szár a lényeg, hanem a cipő kérge, ezt érdemes megnyomni vásárláskor, hogy elég kemény-e, van-e tartása. A cipő orra legyen zárt, még szandál esetén is, mert a járástanulás időszakában a gyerekek sokszor elesnek, belerúgnak tárgyakba, és ez a lábujjak és körmök sérüléséhez vezethet. Vagyis a gumicsizma, vászon tornacipő, hátul pántos cipő, flip flop papucs helytelen választás.

A cipő legyen természetes anyagból (lehetőleg bőrből), mert akkor lesz jó a szellőzése. 

Lehetőleg ne adjunk használt cipőt a gyermek lábára, mert az előző viselője lábának deformitásait átveszi a cipő, amit a következő gyermek lába is követni fog. A lábbetegségek (pl. lúdtalp) megelőzésére a későbbi években is jó gyakorlat, ha egyenetlen természetes talajon (pl. homok, fű, kavics) sétál a gyermek mezítláb, mert ez erősíti és fejleszti a lábizmokat. 

Nyáron, melegben engedjük a gyermeket minél többet mezítlábaskodni.

FONTOS! Cipőt mindig gyerekkel vásároljunk – próbáljuk a gyerekre – interneten keresztül ne. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük