Blog

Nyár leánya táncra perdül

A nyár beköszöntével a természet egyre szebb és hívogatóbb arcát mutatja.

A gyerekeknek lehet egész nap a levegőn lenni, a játszótéren mókázni, vagy a vízben pancsolni. De hogyan lehetünk szülőként nyugodtak, ha folyamatosan a Nap káros hatásáról hallunk?

A napsugárzás hatása az egészségre

Az UV sugárzás (az ultraibolya sugárzás a Nap sugárzásának egy összetevője) kis mennyiségben alapvetően szükséges a jó egészséghez, mivel hatására D-vitamin képződik az emberi bőrben. 

Bár vitaminként hivatkozunk rá, valójában nem vitaminról van szó. Az igazság, hogy ez – egy napfény hatására, az emberi szervezetben kialakuló hormon (D-hormon) és az elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása.

Ugyanakkor a túlzott UV sugárzás számos betegség okozója is lehet. Következtében az ember bőre leég, a sugárzás bőrrákhoz vezethet, valamint gyorsítja a bőr öregedését, csökkenti az immunrendszer hatékonyságát. (Az immunválasz csökkenése a herpesz szimplex vírus újra aktiválódását okozhatja az ajkakon, és csökkentheti a védőoltások hatékonyságát.)

A népszerű kültéri elfoglaltságok és a megváltozott napozási szokások gyakran azt eredményezik, hogy túl sok ultraibolya sugárzás éri az embert. Sok szülő normálisnak tartja az intenzív napozást, a barnaságát pedig a jó egészség és jó megjelenés jelképének. Ugyanakkor a barnaság csupán az UV károsodás egyik jele, és jelzi, hogy a bőr védekezik a további ártalmakkal szemben!

A gyerekek különleges védelmet igényelnek

…a felnőttekénél nagyobb a kockázata, hogy sérülést szenvedjenek az UV sugárzástól, hiszen:

  • A gyerek bőre vékonyabb és érzékenyebb, így még a rövidebb idejű déli napozás is súlyos napégést eredményezhet.
  • A járványokkal foglalkozó tanulmányok azt mutatják, hogy a gyakori gyermekkori napozás és leégés magasabb melanóma gyakoriságot okoz a későbbi életben.
  • A gyermekek esetében több idő áll rendelkezésre hosszú lappangási idejű betegségek kifejlődésére, több évet veszítenek életükből, és több szenvedést kell elviselniük a megromlott egészségük miatt. A meghosszabbodó életkor tovább növeli a bőrrák és szürkehályog kialakulásának kockázatát.
  • A gyerekek többet vannak kitéve a napnak. (Becslések szerint az ember élete alatt az összes ultraibolya sugárzás akár 80%-át 18 éves kora előtt kapja.)
  • A gyermekek szeretnek kint játszani, de általában nincsenek tudatában az UV sugárzás káros hatásainak

A gyermekek védelme a naptól

szülőknek megfelelő viselkedési példát kell mutatni, mivel az ő felelősségük annak biztosítása, hogy gyermekeik megfelelően védve legyenek. A 12 hónapos kor alatti gyerekeket mindig tartsuk árnyékban és legyünk meggyőződve arról, hogy a gyermekünk:

  • déli időszakban (11 és 15 óra között) lehetőleg ne tartózkodjon a szabadban! A levegőztetést, a bevásárlást, a kerti munkákat, a sportot, a játszótérre menést a reggeli vagy a késő délutáni órákra időzítsük – amúgy is kellemesebb a hűvösebb órákban tevékenykedni.
  • Árnyékos helyen van (a Nap járását is vegyük figyelembe: az alvó gyerekre, a babakocsira később se süssön rá a nap).
  • Ruházata megfelelő– értessük meg vele, hogy 30 fokban is kell a sapka és a póló. Gyakran ellenőrizzük, hiszen a nagyobbacska gyermek már önálló, ha melege van, levetkőzhet.
  • Be van kenve ott, ahol szükséges. Elindulás előtt 15-30 perccel kenjük be a szabadon lévő bőrfelületet megfelelő fényvédőkrémmel! Ha a szabadban tartózkodunk, a krémezést időszakosan (3-4 óránként) ismételjük meg akkor is, ha a gyermek nem ment vízbe, de ha igen, akkor fürdés után azonnal.

Az árnyék, a ruha és a sapka nyújtja a legjobb védelmet a gyerekeknek, és napvédőkrém használata szükséges a test szabadon maradó részein, mint pl. a kezek és az arc.

 A napvédőkrémet sose használjuk a napozás idejének meghosszabbítására! Szülőként hasznos, ha figyelemmel követjük a híradásokban a meteorológiai tájékoztatást az UV sugárzás mértékéről, és mindig megtesszük az aktuális fokozat szerinti óvintézkedéseket.

Ha mégis leégett a gyermek bőre, rakjunk rá hideg vizes borogatást, és utána kenjük be aloe vera tartalmú hűsítő krémmel.

Egy megjegyzés erről: “Nyár leánya táncra perdül

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük