Blog

Kiegyensúlyozott étrend

Minden szülő számára okoz némi fejtörést, hogy gyermeke napi, heti étrendjét hogyan állítsa össze… A gyermek nem kis felnőtt, ezért pár dologra érdemes ügyelni…

Tiltólista nem létezik egy egészséges gyermek étrendjében (életkorát figyelembe véve) minden ételnek, élelmiszernek helye van, természetesen betartandó mennyiségben, minőségi válogatással napi ötszöri étkezés mellett.

Ahhoz, hogy a gyermekek szellemi és testi teljesítőképességük legjavát adhassák, hogy egészséges mértékben fejlődhessenek, s hogy elkerüljék az elhízást, a felesleges túlsúly kialakulását, valamennyi étkezésre szükség van. Nem elég csupán ebédre jóllakni, vagy éppen kiadósan reggelizni! Minden étkezés alkalmával elégséges mennyiséget, rostokban, fehérjékben, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, szénhidrátot és zsírokat is tartalmazó élelmiszereket, ételeket kell fogyasztaniuk. Természetesen a kellő folyadék mennyiség bevitele mellett, ami elsősorban víz legyen.

Egyévesnél idősebb kisgyermekek esetében minden alapvető élelmiszer – amit a család többi tagja eszik – fokozatosan bevezethető. Amire főzés során ügyelni kell, hogy a gyermek adagját ajánlott külön fűszerezni: kevesebb sót, intenzív fűszert, és csak jó minőségű zsiradékot adj hozzá!

Kerüld a cukorban gazdag ételeket! Heti 1-2 napon belefér egy kevés édesség, de a hét többi napján inkább igyekezz valamilyen házilag készült – például cukormentes gyümölcspépet vagy túrós, zabpelyhes kekszet – adni a kicsinek.

Ha a kisgyermek halat fogyaszt, az garantáltan szálkamentes legyen, illetve fokozott figyelmet igényel, mivel gyakran alakul ki vele szemben túlérzékenység. Kerüld még a bő zsírban való sütést, inkább sütőben süsd, illetve párold az ételeket!

Amit nem kapnak a bölcsisek

A közétkeztetésben ők nem kapnak olajos magvakat a félrenyelés rizikója, illetve hüvelyeseket sem a nehéz emészthetőség miatt. Otthon azonban megfelelően elkészítve – darálva, passzírozva – és természetesen felügyelet mellett a szülőn múlik, hogy ad-e kisgyermekének az említett táplálékokból…

Szénhidrátok

A szénhidrátok a test legfontosabb energiaforrásai, de fontos, hogy elsősorban rostokban gazdag, összetett szénhidrátokszerepeljenek a kisgyermek étrendjében. Ebből álljon a napi energiafelvétel 45-55%-a – a cukrok napi fogyasztása nem haladhatja meg az energia 10 százalékát, 2-3 dkg-ot. 

A szénhidráttartalmú tápanyagok közül elsősorban a finomítatlan termékeket, például a teljes őrleményből készült (korpás) kenyeret, a hántolatlan rizst, a friss zöldségeket és gyümölcsöket részesítsük előnyben, amelyek rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak.

Fehérjék

A fehérjék a szervezet alapvető építőkövei: nélkülözhetetlenek a szövetek felépítéséhez, fontos szerepet játszanak a növekedésben, többek között olyan specifikus anyagok alkotórészei, mint a hormonok.

Fehérjékben gazdag élelmiszerek, az állati eredetű hús- és húskészítmények, hal, tojás, tej és tejtermékek, valamint a növényi eredetű hüvelyesek (borsó, bab, lencse stb.) és gabonafélék.

Fehérjéből a napi energiaszükséglet 15%-át kell fedezni. (Az étrendnek fele-fele arányban kell tartalmaznia állati és növényi fehérjét.)  Szakemberek szerint ez 1-6 éves korú gyerekek esetében napi körülbelül 1,2 grammot jelent testsúlykilogrammonként.

Zsírok

Minden más tápanyagnál több energiát szolgáltatnak és segítik a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E- és K-vitamin) felszívódását is.

Állati termékekben (hús, tej, vaj, tejszín, zsírok) találjuk őket, valamint bizonyos növényi részekben: magvakban (dió, mogyoró), bogyókban (olíva), és fogyasztjuk olajok, margarinok formájában. Ügyelj rá, hogy a növényi eredetű, telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajokat, margarinokat részesítsd előnyben, míg az állati eredetű, főként telített zsírsavtartalmú zsiradékok fogyasztását érdemes minimálisra csökkenteni, hiszen azok egy részét a húsokkal és tejtermékekkel egyébként is elfogyasztjuk.

Folytatása következik…

2 megyjegyzés erről: “Kiegyensúlyozott étrend

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük