Blog

Így előzd meg a gyermekbaleseteket

Biztonságosnak gondolt otthonukban számos baleset történhet, a kisebb gyerekekre több veszély is leselkedik a lakásban. Kis odafigyeléssel azonban megelőzhetők a balesetek.

Mérgezés

Ez az egyik leggyakrabban előforduló háztartási baleset. 

Mérgezést okozhat gyógyszer, vegyszer – kozmetikumok, tisztítószerek- ezeket tároljuk a gyerekektől elzárt helyen. Fontos, hogy mindent a saját flakonjában tároljunk, ne öntsünk veszélyes anyagot üdítős- vagy vizesflakonba.

Arra is kell gondolnunk, ha vendég érkezik a házba, hiszen mert gyerekek “kikutathatják” a látogató táskájában lévő gyógyszereket. Ha vendégségbe megyünk, ne feledjük, hogy sokan könnyen hozzáférhető helyen tartják a gyógyszereket, amelyeket a gyerkőceink megtalálhatnak. 

Ha már a kora megengedi, beszéljünk vele arról, miért lehetnek veszélyesek a gyógyszerek, vegyszerek.

Égés, forrázás

Az ilyen balesetek leggyakrabban csecsemő- és kisdedkorban fordulnak elő. 

A konyhában a sütő és a tűzhely a legnagyobb veszélyforrás. 

Főzés közben lehetőleg használjuk a tűzhely belső főzőhelyeit, nehogy a gyerekek magukra rántsák a forró étellel vagy vízzel teli edényeket. A nyeles edények nyelét fordítsuk befelé.  

A forró sütőből vagy mikróból kicsapó gőz is súlyos égési sérüléseket okozhat.

Ha már kész van az ételünk, az asztalra kitett leves, forró kávé vagy tea is bajt okozhat, egyetlen szempillantás alatt magukra ránthatják a gyermekeink.

Figyeljünk arra, hogy amikor a gyerkőc az ölünkben van, ne fogyasszon forró italt, hiszen az izgő-mozgó kisebbek kiszámíthatatlanok és rájuk borulhat a forró folyadék. 

Veszélyforrást jelentenek a forró tárgyak is, a vasaló, a hajsütő (hajvasaló), de egy jól befűtött kályha is okozhat égési sérülést. 

A fürdőszobában a kicsiket ne hagyjuk egyedül a kádban, mert szeretnek játszani a csappal, és könnyen megnyithatják a forró vizet. 

Ha minden elővigyázatosság ellenére mégis megégette magát, kerüljük a népi gyógymódokat…ne kenjük semmit a sérülésre. Hideg vízzel hűtsük a megégett bőrfelületet legalább 10 percig, ha komoly a sérülés, menjünk vele az ügyeletre,  kórházba vagy hívjunk mentőt.

Egy megjegyzés erről: “Így előzd meg a gyermekbaleseteket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük