Blog

Bölcsibe szoktatás

Vajon kinek nehezebb az elválás, mikor bölcsibe megy a gyermek? Neki vagy az édesanyjának? Mivel könnyítheted meg a beilleszkedést, hogy zökkenőmentes legyen az elválás?

Megosztó téma és sok szülőnek dilemmát okoz, vajon mivel tesz jót a kicsinek: írassa-e bölcsibe, vagy az oviig maradjon otthon? Ha bölcsis lesz, nem okoz-e törést számára az elválás? Számtalan érvet és ellenérvet lehet felsorakoztatni, de úgy gondolom, a jó megoldás sosem fekete vagy fehér: az adott családi körülmények mellett a legfontosabb szempont a gyerkőc személyisége.

Az elválás egy cseppet sem könnyű, sem az édesanyának, sem gyermekének. 

Mivel könnyítheted meg neki és magadnak is az elválást és a bölcsibe szoktatást?

Magaddal kezdd!

Fontos, hogy először magadban hozd meg a döntést arról, hogy gyermeked bölcsődébe fogod adni! Ez nemcsak a dolgok gyakorlati részéről szól, hanem a belső lelki munkáról is.

A férfiak egészen más  szemszögből nézik a bölcsi-kérdést, ami mondjuk segíthet tisztázni pár dolgot. Igyekezz a pozitív dolgokra koncentrálni: a gyermeked közösségbe kerül, számtalan pozitív hatás fogja érni, Te pedig visszatérhetsz a munkába.

Ha bizonytalan vagy, beszélgess minél többet, szerezz másoktól is tapasztalatokat: ki hogy élte meg az elválást, milyen praktikák segítettek ebben a helyzetben?

Tájékozódj!

Térképezd fel kellően a kiválasztott intézményt, beszélgess a dadusokkal és pedagógusokkal, hogy biztos lehess benne, hogy jó kezekbe adod gyermeked! Óvodás kor előtt elsősorban az ő személyük (és nem a csoporttársaké) lesz fontos a pici számára. A szeretetteljes, biztonságos közegben neked is könnyebb lesz elengedned őt.

Járj utána a bölcsődei étkezésnek, hogy mire számíthattok, illetve nektek milyen speciális igényeitek vannak! Beszéljétek meg, hogy haladtok a szobatisztasággal, és a bölcsi hogy kezeli ezt a dolgot! Kérdezz rá a beszoktatás menetére és módjára is!

Hangolódjatok rá!

A beszoktatás nem az első bölcsődei napon kezdődik, hanem már jóval hamarabb. A kezdés előtti hetekben építsétek be a bölcsit a mindennapjaitokba! Ez nem azt jelenti, hogy éjjel-nappal a bölcsikezdés legyen a beszédtéma, de ha alkalom adódik, mesélj neki róla.

Látogassátok meg előzetesen az intézményt, sétáljatok arra, ha tehetitek! Mesélj neki, mi vár rá a bölcsiben, milyen élmények fogják érni!

Keressetek ehhez kapcsolódó meséket, készítsetek rajzokat!

Közösségi élmények

Mindenképpen hasznos lehet, ha gyermeked nem a bölcsődében tapasztalja meg először a közösségi élményt. Ha van lehetőséged, keressétek más gyerekek és szülők társaságát: játszóházban, kis csoportos foglalkozásokon, játszótéren.

Sokat segít az elválásban, ha korábban más felnőttek is vigyáztak a gyerkőcre: ha megoldható, aludjon 1-1 napot a nagyszüleinél, vagy vigyázzanak rá hosszabb időre!

Légy következetes!

Fontos, hogy a gyerkőcöd érezze rajtad a nyugalmat és magabiztosságot! Te is tudod, hogy ebben a korban érzékeny receptorokkal tapogatják le az anyukájuk szorongását, bizonytalanságát, amit aztán fel is erősítenek. Ne feledd! A gyerkőcödnek az lesz a jó, ami neked is megnyugvást és biztonságot ad!

A bölcsibe szoktatás mindig hosszabb folyamat, hogy ne okozzon nagy törést a gyermekben az elválás: a kezdeti pár órás látogatások egyre hosszabbak lesznek, végül rövidebb majd hosszabb időre fog ott maradni a gyermek. Az elválást szinte mindig sírás kíséri, ami -tapasztalatok szerint- sokszor véget is ér, ahogy a szülő kilép az ajtón.

Ne mutasd előtte, hogy neked is nehéz az elválás, hogy legszívesebben te is sírnál, mert ezzel az ő dolgát is megnehezíted!

Mindig biztosítsd róla, hogy menni fogsz érte! Ezt jó, ha pontosan meg is jelölöd: “Amikor felkeltél”, “Amikor megettétek az uzsonnát”.

A kezdeti nehézségek után a gyerekek többsége rugalmasan és jól be tud illeszkedni, és kezdeti aggodalmaink feleslegesnek fognak bizonyulni. 

Fontos, hogy ezt az érzést, magabiztosságot tükrözzük feléjük a beszoktatás kezdetétől fogva!

2 megyjegyzés erről: “Bölcsibe szoktatás

  1. Was Personen Notwendigkeit ist wirklich eine webseite dass Sammlungen all-the
    große Details über, einer davon liefert der besten for Casinos sie genießen unter Verwendung klein Informationen diese.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük