Blog

Az a bizonyos cumi ügy

Nagyon megosztó téma, hogy a baba kapjon-e cumit vagy sem? Szülőként közös a célunk – a megnyugtatás…

Két típusú szülő van: 

1. Aki cumit „ördögtől valónak” tartja

2. Akinek az első dolga 10 csomag cumit beszerezni, ahogy megtudja, hogy gyermeke lesz

Miért jó cumi?

Cucli, cuma, dudli, dugó…

🤗megnyugtathatja a nyűgös gyermeket – Sok gyerek boldogabb lesz, ha szopogathat valamit a szájában.

🤗 elvonhatja a gyerek figyelmét – Amikor a babánk éhes, a cumi néhány percre elvonhatja a figyelmét az éhségről, míg meg nem etetjük. De hasznos lehet oltás beadásánál, vagy vérvételkor is…

🤗 álomba ringathatja a gyermekünket – Ha nehezen álmosodik el, a cumi segíthet.

🤗 csökkentheti a bölcsőhalál (SIDS) fellépésének kockázatát – Kutatók összefüggést találtak az alvás közbeni cumizás és a SIDS fellépésének csökkenése között.

🤗 eldobható – Mikor úgy gondoljuk, hogy a gyereket le akarjuk szoktatni a cumizásról, egyszerűen eldobhatjuk az eszközt. Könnyebben elhagyható, mint az ujjszopás.

Ellenérvek

Ellenérvek

Természetesen vannak hátrányai is…

😓 negatívan hathat a szoptatásra – A cumizás természetesen nem hasonlítható össze az emlő szopásával. Ha a gyermekünk hamar kap cumit, nehezen tanulhatja meg, hogyan kell az emlőt szopni. 1 hónapos kor előtt nem ajánlott cumit adni

😓 a baba cumi függő lehet – Ha a kisgyerek ahhoz van szokva, hogy elalvásig cumizik, este gyakran felsírhat, amikor a cumi kiesik a szájából.

😓 növelheti a középfülgyulladás kialakulásának kockázatát – Ennek oka teljesen nem tisztázott, talán a középfül és a garat közti légnyomás változása okozhatja.

😓 az elhúzódó cumizás fogászati problémákhoz vezethet – A kisgyerek felső fogai elől nem fejlődhetnek ki megfelelően vagy szuvasodhatnak, esetleg deformálódik az állkapocs.

Pá, pá cumi!

Gyermekeink életében vannak olyan fejlődési szintek, amiket meg kell ugrani…ide tartozik a cumi elhagyása.

Íme a saját történetünk:

Kislányom alig fél éves korában kezdett cumizni, nagyon ragaszkodott hozzá. Nem is volt ezzel gond, a szoptatást nem zavarta meg, cumizva könnyebben elaludt, volt egy eszköz a megnyugtatásra.

3 évesen már csak alváshoz cumizott, viszont a gyerekfogász felhívta a figyelmünket, hogy már látszik az állkapcsán a cumi deformáló hatása, és ha még 4 – 4 és fél éves koráig leszokik, akkor a fogsora magától vissza tud rendeződni iskolás korára, ha nem, akkor fogszabályzóra lehet szükség.

Nem vagyok a drasztikus módszerek híve. Volt még egy évünk, folyamatosan próbáltam lebeszélni a cumiról, és megbeszélni vele, hogy a 4. szülinapja után már középső csoportos nagylány lesz, és a cumiját majd odaadjuk a barátnőm kisbabájának, Lénának.

Amikor elérkezett a 4. szülinap, alkudozni kezdett, hogy majd inkább egy másik szülinapján adja oda a cumit Lénának, sejtettem, hogy nem fog ez ilyen egyszerűen menni…

Alig egy hónappal később viszont, egyik napról a másikra, egy hang nyafogás nélkül hagyta el a cumizást. 

Hogyan sikerült ezt elérnünk?

Egy gyerekpszichológus javaslata alapján kitettünk egy naptárt az aktuális hónapról. Megkértem a kislányomat, jelölje ki ő a napot, amikor már nem fog cumizni. Ezt bekarikáztuk, és onnantól mindennap kiikszeltük az aktuális napot – megkezdődött a visszaszámlálás. 

Amikor elérkezett a megbeszélt nap és alvás előtt kislányom megszokásból elővette a cumit, a naptárra mutattam. El se akartam hinni, ami ezután történt – szó nélkül letette a cumit: „Ja, jó.” és azóta eszébe se jutott.

Miben rejlik a módszer hatékonysága?

A gyerekek a jelenben élnek, számukra az idő múlása nem kézzelfogható. Az, hogy „már 4 éves vagy” nekik semmit nem jelent, és ugyanilyen nehezen értelmezhetőek számukra a „fél óra múlva lefekvés”, vagy a „még 5 percet maradunk a játszón” – szülői mondatok.

A naptárral, illetve hasonló módon egy (analóg) órával szemmel láthatóvá tehetjük számukra az idő múlását, még azelőtt, hogy a számokat ismernék.

Remélem, másnak is segítségére lesz ez a módszer, érdemes kipróbálni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük